Христо Мутафчиев представя монолог от „Духът на поета" на Стефан Цанев

#НавънКъмСебеСи е покана към читателите ни да чуят някои от най-емблематичните монолози в историята на изкуството от едни от най-талантливите български актьори.

Тези дни светът е един организъм. Над всички ни тегне една и съща заплаха - без оглед на раса, религия, пол, националност, политическа, икономическа и ценностна ориентация. Съзнаваме сложността на създалото се положение в резултат от разпространението на Covid-19, но оставаме оптимисти и вярваме, че в близките дни и месеци с общи усилия опасността ще бъде овладяна. Вярваме и в друго - че сега, повече от всякога, са необходими единодействие, съпричастност и грижа за ближния.

Избрахме да застанем зад каузата на изкуството и културата, които преживяват нелеки дни далеч от своята публика, а полагат огромни, свръхмерни усилия да ни припомнят ежедневно, колко е важно да останем човеци. Защото езикът на творчеството е един – на него говорят Шекспир, Чехов, Брехт, Ибсен, Олби и Вирипаев. Този език сее съчувствие и емпатия, а не разцепление, и в момента е насъщен като хляба.

Ето защо Атракция ви кани да се присъедините към символична акция за спасяване на духа. Каним ви да чуете най-емблематичните монолози в историята на изкуството изиграни от едни от талантливите български актьори. Нека те са повод за размисъл, поглед към себе си и поглед извън себе си. И заедно да превърнем монолога, тази толкова експресивна драматургична форма, от разговор със себе си в диалог с другия, другите.  

Нека заедно да погледнем #НавънКъмСебеСи.

Днес с нас е Христо Мутафчиев, който ни представя монологът на Стефан Стамболов от пиесата "Духът на поета" на Стефан Цанев, реж. Маргарита Младенова

бюлетин

още авангарт