Театър, музика и изложби от дивана (обновена)

Най-накрая можем да сме на много места едновременно. Вижте как.

Стоенетo у дома може да предизвика истински ужас за голяма част от хората, свикнали да живеят на бързи обороти. Или пък да се стори като прекалено строга мярка за онези, които си мислят, че ситуацията, която преживяваме в момента, с нищо не се различава от поредния сезонен грип. Истината е, че безкрайното стремглаво обикаляне по често съвсем ненужни срещи или пък висенето по барове (което, признаваме си, обичаме много) трябва незабавно да бъдат сложени на пауза. Защото за да ни има утре, днес просто ТРЯБВА да спрем. Да бъдем вкъщи. Да се откъснем от света такъв, какъвто го познаваме. За да може да подиша. И за да продължи да го има. Да гледаш филми и да четеш книги не боли. Кога друг път бихме имали толкова много време да се отдадем на неща, хранещи душата? А и как бихме могли да говорим за скука, когато имаме на разположение цялото си въображение... и целия интернет? Въпреки всичко, изживяваме изключително интересен момент за изкуството, за начините на възприятие, за полезната дигитализация. Изживяваме момент на свързаност.

Най-накрая можем да сме на много места едновременно. Вижте как:

Пинакотека ди Брера

Брера безспорно е най-красивият квартал в Милано. Самата сграда на Пинакотеката и прилежащата й ботаническа градина са едно от истинските бижута на града. Днес, без да мърдате от дивана, може да разгледате онлайн напълно безплатно 669 произведения на изкуството, включващи творби на Белини, Антонис ван Дайк, Модилиани и още много.

Колекцията е тук

Уфици във Флоренция и Музеите на Ватикана в Рим

Творби на Ботичели, Тициано, Каналето във висока резолюция може да разгледате в онлайн архива на галерия Уфици във Флоренция ето тук, а из съкровищата на Ватикана може да се разходите чрез техния наличен каталог. Или ако гледате "Новият папа" на Паоло Сорентино и "Двамата папи" на Фернанду Мейрелис, с участието на Антъни Хопкинс и Джонатан Прайс.

Google Arts & Culture

Това е може би най-богатият дигитален архив на творби с каталог от произведения на над 10 000 артисти. Съвременно изкуство, фотография, изобразително изкуство, дизайн - може да прекарате дни наред, изгубвайки се в този истински творчески океан. Дали днес ще хвърлите око на изложбите в MOMA или пък предпочитате да направите тур из музея на Фрида Кало, е въпрос на едно кликане. А ако искате да разберете на кое произведение на изкуството приличате, трябва да свалите приложението на Google Arts, да си направите селфи и да изчакате броени секунди. Повярвайте ни, резултатите си струват. Ето как.

Софийска опера и балет

Sofia Opera Pearls Streams предлага напълно безплатно спектакли от оперния и балетен репертоар на Софийската опера. Онлайн откриването е с първата българска историческа опера БОРИСЛАВ - великият войвода на Цар Иван Асен II от Маестро Георги Атанасов. Следим с интерес страницата във фейсбук и благодарим за този голям подарък.

Metropolitan Opera безплатно

Oт 16 март ще имаме възможност да се насладим на музикално съкровище от архива на Metropolitan Opera за последните 14 години. Питър Гелб, генералният мениджър на Met oпределя жеста като "подарък за всички любители на операта в тези изключително тежки времена". Репертоарът, включващ Верди, Доницети, Пучини, Чайковски, може да видите тук. Концертите ще са активни на същия линк в продължение на 20 часа.

Театър  

След като над 3 000 души заедно гледаха онлайн "Вуйчо Ваньо" на страницата на Театър Възраждане, сега имаме възможност да се насладим и на запис на спектакъ;а "Ало, Ало". Продължаваме да следим излъчванията на живо във фейсбук ето тук, а желаещите да допринесат към труда на артистите, могат да го направят, закупувайки билет от 1 лев, 10 лева или 50 лева. Междувременно са активни и линкове към записи на "Три сестри“ от А. П. Чехов на Крикор Азарян в Младежки театър "Николай Бинев“.

Безплатнa йога и уроци

Youtube изобилства от безплатни видео лекции по най-различни теми. Ако искате да усъвършенствате Photoshop уменията си или пък да се научите да гримирате перфектно, може да отделите част от свободното си време в гледане на лекции, създадени от хора, специализирани в това. Ще се изненадате колко много може да напреднете, независимо дали избирате да подобрите кулинарните си възможности или искате да се превърнете в експерт по определен софтуер. А за да поддържате добър тонус, може да следите и безплатните видеа на Yoga Vibe Studio, които се грижат за добрата форма и дух както на начинаещи, така и на напреднали.

Безплатни курсове в MoMА

Възможност, която наистина не е за изпускане. Може да се запишете напълно безплатно и да следвате няколко различни курса, които музеят предлага. Ако се интересувате от фотография, мода или модерно изкуство, със сигурност ще прекарате приятни часове в компанията на изключителни лектори и професионалисти. Ето как.

Радио и музика

Ако сте почитатели на онлайн радиата, препоръчваме музиката на Jazz De Ville, Radio Nova, TuneIn Radio, селекцията на Dobo Marzov (може да чуете тук) и на Ramsey Hercules (слушайте ето тук). А пък онези, които искат да потанцуват у дома, точно както са го правили в Кубо, Варна, имат тази възможност с видеата по-долу:

Стойте у дома. Наистина. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РеAкция