Ян Фабър – за насекомите и хората

След Марина Абрамович, белгийският артист превзема Националния музей в Белград.

Няколко седмици след края на една от най-успешните изложби в историята на националния музей в Белград, в която главен герой е родената в Сърбия Марина Абрамович, на фокус е един от най-близките й партньори в арт приключенията – летящият белгиец Ян Фабър. Експозицията "Пиршеството на малките приятели“, създадена по оригинална концепция на куратора Джоана де Вос, представя една непозната страна от артистичния натюрел на мултифункционалния Фабър, който твори в изкуството и театъра с еднакъв интензитет. Изложбата се откри в присъствието на автора и на куратора, които придружиха гостите на специална обиколка с интересни факти около създаването и сглобяването на всички елементи от "Пиршеството на малките приятели“.

До 5 април гостите на сръбската столица могат да се насладят на страстта на Фабър да интерпретира външния свят през призмата на най-малките творения – насекомите. Противно на хората, които страдат от ентомофобия, още от малък белгийският артист открива красотата в детайла и започва да колекционира насекоми, за да разглежда и открива съвършенствата в малките им части. Успоредно с изложбата, в Белград се поставя и монодрамата "Нощния писател“, а до няколко дни се очаква и премиерата на дневниците на Фабър, преведени на сръбски език. 

Кураторът Джоанна де Вос сподели специално за АртАкция, че "тази изложба е едно от най-личните преживявания в артистичния живот на Фабър, защото през призмата на нещо толкова малко, каквото са несокомите, той се впуска в преследването на смисъла на глобалните теми като живота и смъртта, вълнували хората от хилядолетия.“

Като професионален изследовател на насекомите или ентомолог, Фабър анализира и коментира човешката активност и емоции през серията от "Фантастични насекоми“ – скици, рисунки, инсталации и скулптори, в които на пръв поглед главни действащи лица са насекомите, но всъщност те са метафора на хората. Както обикновено, коментира Джонна де Вос, в света на Фабър най-мощното оръжие е въображението и точно то е свободата, която той търси в почитателите си, защото тя е ключ към разгадаването на споделените му тайни. 

 

Театралният режисьор Ромео Кастелучи, актрисата Ивана Лозич и Ян Фабър 
 

"Пиршеството на малките приятели“ е в Националния музей на Белград до 5 април

бюлетин

още реакция