Филмът за "Queen", който чакахме толкова дълго

"Бохемска рапсодия" за вълнуващата история на групата.

AртАкция откри вдъхновението за тази статия благодарение на компанията на NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Предстои премиерата на един от най-чаканите филми на есента. “Бохемска рапсодия” от месеци държи феновете на великите “Queen” и Фреди Меркюри в напрежение. Дали лентата ще е наистина добра? Съдейки по трейлъра, определено. 

Единственото по-вълнуващо нещо от музиката им, е неговата история.

Няма защо да крием, че душата и сърцето на “Queen” е именно Фреди Меркюри. Lover or life, singer of songs, както сам се описва, той е единственият способен да разплаче цял стадион с “Love of My Life” и да повдигне духа ни и в най-губещата битка с “We Will Rock You”. 

Филмът обещава истински визуален пир с изключително красива картина и страхотен актьорски подбор. В главната роля и в образа на Фреди се превъплъщава актьорът Рами Малек. По последни данни от предварителните прожекции на “Бохемска рапсодия”, той е звездата не само на филма, но може би и на годината. И макар все още да е рано да се правят предположения за “Оскар”… той със сигурност ще бъде сред номинираните. 

“Бохемска рапсодия” проследява моментът от самото създаване на групата до култовия Live Aid концерт на Уембли през 1985 година. Зрелищни, пищни и мащабни сцени обещават на зрителя истинско потапяне в този и без това незабравим момент за всички меломани. Беше време да видим на голям екран една толкова вълнуваща музикална история. И въпреки всички трудности, които съпътстват снимките (Саша Барън Коен трябва да играе главната роля, а режисьорът на филма бива уволнен в началото на годината), “Бохемска рапсодия” е факт. Заражда се като проект още преди 10 години, когато китаристът Брайън Мей периодично споменава възможност за филмиране на историята на бандата. Първоначално сценарият е напълно различен и се фокусира повече върху “Queen” след Фреди Меркюри, отколкото върху вълнуващия, цветен и различен живот на певеца. Именно това е и една от вероятните причини за напускането на актьора Саша Барън Коен. Поне според критиците. 

Но да се върнем на Рами Малек и ролята на живота му. За да се подготви за нея, той прави собствено и много задълбочено проучване на най-малките детайли около “Queen”. Останалите членове на групата му споделят, че именно Фреди е бил човекът, който да ги свързва най-силно. Именно връзката помежду им и съвместната им великолепна музика служат за най-голямо вдъхновение на Рами. За да изпълни на сто процента актьорската си мисия, Малек работи с хореограф, за усъвършенстване на точните движения на Фреди Меркюри и с логопед, който да подготви акцента му. Разбира се, повечето музикални сцени са базирани на записи на Фреди Меркюри или са изпяти от Марк Мартъл, канадски певец, чийто глас е идентичен на този на Меркюри. Крайната оценка, както винаги, ще дойде от публиката.

Основен казус по време на работния процес е бил личния живот на Фреди Меркюри. Докъде е редно и етично да се навлиза в чуждите светове, следва ли да се ровим в история, чийто създател отдавна не е между нас и не е ли именно музиката му онова, което остава, без значение от нищо друго?

Сценаристите споделят, че онова, което най-силно са искали за “Бохемска рапсодия” е да създадат филм, който показва огромната страст и страхотна работа на една от най-великите банди. Надяваме се на история, в която да попаднем, дори за малко, в света на така обичаните “Queen”. Така ще имаме повече стимул и желание шоуто да продължи.

Завинаги.

 

Advertisement

бюлетин

още авангарт