Джулия Робъртс и нейният телевизионен homecoming

Новият изключителен сериал с участието на любимата ни актриса.

Когато един актьор не се е докосвал до телевизионния екран, най-добре е да го направи с подходящия проект. В случая това абсолютно важи за една от най-добрите актриси на нашето време, чийто “първи път” на малкия екран се казва “Homecoming”. Предупреждавам, че освен че сериалът е задължителен, е хубаво да го започнете с повече свободно време, тъй като от първите минути ви се иска да знаете какво се случва накрая. Предстоят десет епизода от по 30 минути всеки, преди да стигнем до финалната развръзка. Сериалът е психо трилър, чиято история е заснета и развита като такава от самото начало и във всеки момент очакваш нещо неприятно да се случи. 

Джулия Робъртс е Хейди Бъргман, социален работник и консултант, който работи с ветерани и тяхното интегриране в обществото в програма “Homecoming”. Още от самото начало един от пациентите  ѝ изглежда по-специален от другите и това е Уолтър Круз (в ролята е кандският актьор Стефан Джеймс), който е много спокоен и с вид на човек, който иска да се завърне към нормалния си живот. В ролята на истеричния, забързан и непрекъснато говорещ по телефона шеф на Хейди – Колин, е страхотния Боби Канавали. Появяването на Дърмът Мълроуни като странното гадже на социалната работничка е също момент, който си заслужава чакането. Историята скача във времето и паралелно тече четири години по-късно, когато Хейди живее с майка си (в ролята Сиси Спейсик) и работи като сервитьорка. Фабулата постепенно набира скорост в лудост, която предстои да избухне и в крайна сметка това се случва. Музиката, кадрите и начинът, по който е построена историята насочва към кулминация и финал, който е повече от добър. В процеса на сериала и зрителят трябва да нареди пъзела за себе си, а усещането за параноя дебне от самото начало.  

Каквото и да кажем за Джулия Робъртс като актриса винаги е малко. През последните години тя подбира просктите си много внимателно и се появява рядко на екрана. В “Homecoming” тя е истинска и чувствителна, не се съобразява как изглежда в близките планове на камерата, независимо че вече е на 51 години и е изключителна в това да бъде жена, чийто живот е бил абсолютно смазан от обстоятелствата на собствените ѝ избори. Темата за посттравматичния стрес за войниците след като са се сблъскали очи в очи със смъртта, е засегната по много интересен начин, а лечението на това състояние поставя морални дилеми.      

Създател на сериала е Сам Езмаил, човекът зад хитовия сериал с Рами Малек “Mr. Robot”. Продуцентът и режисьор от египетски произход е магнит за успех през последните години дори и в личния си живот. Той се ожени за актрисата от сериала “Shameless” – Еми Росъм миналата година. Историята на “Homecoming” е базирана на подкаст със същото име, създаден от Ели Хоровиц и Майка Блумбърг, които работят и по сериала, а всеки един от 10-те епизода е режисиран от Сам Измаил. В подкаста, носител на награди и състоящ се от телефонни обаждания, терапевтични сеанси и други разговори, участват Катрин Кийнър (забавен факт е, че тя е бивша съпруга на Дърмот Мълроуни, който участва в сериала), Оскар Айзак, Дейвид Шуимър, Ейми Седарис и Дейвид Крос. Критиците определят телевизионната продукция като “впечатляваш дебют на малкия екран за Джулия Робъртс, който балансира между мистерията и една разпокъсана човечност, която не те пуска до края.”

Самият Измаил признава, че е искал да направи трилър в стил Хичкок, където знаеш, че всеки един от героите крие някаква тайна от другите. Задачата му е абсолютно успешно изпълнена!        

бюлетин

още авангарт