Фотографската изложба „Перфектни тела“: несъвършенствата като двигател в танца

 Тялото – средство на сетивата, инструмент на танца, манипулирана форма, която трябва да оправдае очакванията в професионалния танц. На 21 май в галерия „Топлоцентрала-Куб“ ще бъде представена фотографската изложба „Перфектни тела“, в която Коста Каракашян (хореограф и визуален артист) и Алекс Костадинов (фотограф) изследват полемиката около телата на танцьорите. Изложбата цели преосмисляне на перфектното тяло, преминавайки през неговите несъвършенства – част от живота и професионалния път на много танцьори. 

София, 8 май – На 21 май галерия „Топлоцентрала-Куб“ ще представи „Перфектни тела" - съвместна фотографска изложба от хореографа и визуален артист Коста Каракашян и фотографа Алекс Костадинов. Проектът им изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си. Танцуващото тяло бива наблюдавано, коментирано, манипулирано и отхвърляно многократно в рамките натанцовата кариера, под погледите на преподаватели, публика и колеги. Изложбата цели да предизвика публиката и танцьорите, които участват в нея да преосмислят концепцията за перфектното тяло като едно силно и устойчиво тяло. Вдъхновението за проекта идва от дългогодишния опит на Коста Каракашян като професионален танцьор и полемиката около телата на танцьорите като едновременно атлети и артисти. Телата, които са пред обектива са на танцьори, на които многократно е казвано, че имат "грешното" тяло зауспешна танцова кариера. Всеки от тях позира за два вида портрети - такива, които ги сблъскват с тези черти на телата им, които са били повод за угризение, и такива, в които оставят жизнената сила на танца да ги води свободно. Фотографиите адресират проблем, за който не само танцьорите се срамуват да говорят, а именно как да се справим когато тялото ни няма възможност да оправдае всички професионални и лични желания, които искаме от него.

„Танцьорите са не само артисти, но и атлети, които трябва да поддържат един почти невъзможен баланс от сила, лекота, грация и красота в тяло, което трябва да бъде и издръжливо. Повечето танцьори, често заради негативни коментари от преподаватели или колеги, имат проблеми с приемането на тялото си. Искахме да изследваме всичките тези емоции и да създадем една безопасна среда за танцьорите, които се включиха в нашата отворена покана да изследват своите взаимоотношения с телата си и да отворим диалог и с публиката за невидимите трудности зад красотата на танцовото изкуство“ споделят хореографът Коста Каракашян.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 21 май от 18:00 ч. в галерия Топлоцентрала КУБ. Изложбата ще остане отворена за посетители до 9 юни.

Пълната програма на РЦСИ Топлоцентрала, както и повече информация за конкретните събития може да намерите на уебсайта на РСЦИ Топлоцентрала, както и във фейсбук.


Перфектни тела Коста Каракашян Алекс Костадинов

бюлетин

още авангарт