За уменията да взимаме решения

Сериалът „Ирационално” на STAR Channel ни потапя в света на поведенческите науки чрез заплетени криминални случаи

Професорът по поведенчески науки Алек Мърсър разрешава криминални случаи с уникалния си и неочакван подход, съставен от любопитни термини и психологически феномени. „Спомените могат да си играят със съзнанието ни, много е лесно да убедим ума си в нещо,” отбелязва Алек. Как влияят предубежденията на решенията ни? Какво представлява рационалността? Как да различим истина от лъжа? Това са само част от въпросите, които новата поредица „Ирационално” ще изследва от 1 февруари по STAR Channel. А с експертния си опит Алек Мърсър ще помага за редица предизвикателни случаи, в които са намесени правителства, съдебни органи и корпорации.


В ролята на професора се въплъщава Джеси Л. Мартин, когото познаваме добре като Ед Грийн от нюйоркската полиция в „Закон и ред“, както и като детектив Джо Уест в сериала „Светкавицата“. Тук героят му отново търси истината, но е в малко по-различно амплоа – умел учен, който борави със специални знания и експертиза за човешкото поведение. Да вземем например лъжата. Според авторите на ново издание, изследващо науката за лъжата („Big Liars”/ „Големите лъжци“), няма единно поведение, което да е валидно за всички хора, когато лъжат. Д-р Харт, един от съставителите на книгата и директор на Лабораторията за човешки измами в Тексаския женски университет близо до Далас, споделя, че лъжата е тема, която се изучава вече повече от век. Все още обаче няма сигурни знаци, които да индикират за това, че някой ни заблуждава. Наблюдавайки запис от изследвания, където хора лъжат, или казват истината, докато разказват история, ученици отгатват правилно (въз основа на езика на тялото) едва в около половината от случаите.


Факт е, че заекването, колебанията и разказването като по заучен сценарий оставят място за съмнение. По-високият тон на гласа обаче може да означава и емоционално вълнение. В социалната сфера има твърде много причини, които променят езика на тялото. Най-добрият начин да се хванат хората в лъжа е разпитът и така нареченото „стратегическо използване на доказателства“, смята Харт. Ключът е в това да накараме хората да говорят и да правят изявления, които могат да бъдат проверени. Още любопитни особености в поведението на хората и подсъзнателни модели можем да открием като проследим работата на д-р Мърсър по разрешава заплетени ситуации в поредицата.

„Ирационално” се излъчва всеки четвъртък, от 22:00 ч. по STAR Channel

Ирационално криминален сериал STAR Channel поведенчески науки

бюлетин

още авангарт