Звездите на нямото кино

През изминалата година визуалният шедьовър „Вавилон“ на Деймиън Шазел ни припомни годините на нямото кино и създаването на звезди по онова време. Големите имена на нямото кино оставят сериозен отпечатък върху индустрията, като спомагат да се превърне в това, което познаваме днес. Съвременните зрители не винаги си спомнят за тези основоположници на редица похвати, поставили началото на истинския холивудски блясък.

Разбира се, индустрията е била далеч от идеална. Може много неща да не ни харесват днес, но едно е сигурно – ситуацията за жените в Холивуд е коренно различна от преди. Ерата на нямото кино е период, в който актрисите са преживявали какво ли не. 

Чарли Чаплин


Сър Чарлз Спенсър Чаплин се ражда през 1889 година в Лондон и е една от иконите на нямото кино, най-вече с образа си на Скитника. Неговата кариера обхваща повече от 75 години и започва още на 14-годишната му възраст, когато майка му е приета в психиатрична клиника и той открива театъра. „Хлапето“ от 1921 година е първият му пълнометражен филм, а сред другите му известни, на които отказва да добави диалог, са „Светлините на града“ и „Модерни времена“. Чак през 1940 година прави „Великият диктатор“ и той е със звук. Чарли Чаплин има и много противоречия около себе си – обвиняван е в симпатии към комунистите и влиза в черния списък на Холивуд, а женитбите и връзките му с много по-млади от него жени предизвикват скандали. След започналото разследване на ФБР Чаплин е принуден да напусне САЩ и да се установи в Швейцария и така спира да развива образа на скитника в по-късните си филми. Пише, режисира, продуцира, редактира, участва и композира музиката за повечето от филмите си. Той е перфекционист и финансовата му независимост му позволява да прекарва години в разработването и производството на даден филм. Неговите филми се характеризират с добре обмислена клоунада, съчетана с патос, вписани в борбата на скитника с противниците му. Чаплин се е женил 4 пъти и има 11 деца. Твърди се, че е имал необичайни сексуални желания и адски много жени. Всъщност, според мнозина трудно се общувало с него и заради мегаломанията му, но в крайна сметка невероятният му талант го превръща в икона на световното кино, а за това спомага и фактът, че не го е страх да експериментира. 

Първата му жена Милдред Харис е само на 16 години, когато се женят, Лита Грей е следващата, с която се запознават, когато той е на 12, но се женят когато е на 16. Актрисата Полет Годард е съпруга номер три, с която имат и най-добри отношения, и не толкова брутална раздяла, като с другите. Той е на 54, когато се жени за 18-годишната Уна, последната му съпруга, с която имат 8 деца, сред които и Джералдин Чаплин. Желанието му да създава истории, преплетени с хумор, сатира и социални теми, е това, което го превръща в една от най-значимите фигури в света на киното. Има четири награди „Оскар“ в различни категории и два почетни като човек с толкова много таланти.

А ето и няколко от другите големи имена, основоположници на много промени и истински звезди от тази епоха.

Грета Гарбо


Грета Гарбо е едно от имената, което успява да прескочи отвъд нямото кино, нещо, което се оказва нелесна задача за всички. Тя си остава огромна звезда, тъй като дрезгавият ѝ глас само добавя към сексапила ѝ. През 1928 година участва във филма „Жена с афери“, който я превръща в най-касовата звезда на студиото MGM, привилегия, която само мъжете имат до този момент.

Клара Боу


На английски има термин „it girl“, който се използва за готини и модерни мацки, на които всички искаме да приличаме. Фразата съществува от началото на 20-и век след романтичната комедия “It” с Клара Боу. Успехът на филма я прави много известна и я налага като един от секссимволите на 20-те години.

Мери Пикфорд


Мери Пикфорд става звезда с вида си на сладко и наивно момиче и е наречена „любимката на Америка“. Заедно със съпруга си Дъглас Феърбанкс основават филмово студио за обединени артисти. Тя е и една от основателките на Академията за филмови изкуства и науки, която и до днес стои зад наградите „Оскар“.

Дъглас Феърбанкс


Първият екшън герой! Дъглас Феърбанкс става известен като играе част от най-любимите и до днес герои от „Тримата мускетари“, „Маската на Зоро“ и, разбира се, „Робин Худ“! Това е филмът, който поставя началото и на нещо друго – холивудска премиера на червен килим!

Бъстър Кийтън


Бъстър Кийтън е едно от най-важните лица на нямото кино и конкуренция на Чарли Чаплин. Неговата изразителна физиономия му носи слава и води до филми като „Sherlock jr“., „The navigator“, „Steamboat“. „Bill jr.. „The general“.

Рудолф Валентино


Италиански актьор, базиран в Холивуд, който е познат като латино любовник, Валентино започва като злодей на екрана. „The four horsemen of the apocalypse“ е филмът, който го прави истинска звезда. Екзотичният му външен вид и джентълменско поведение помагат за това, но за съжаление той си отива много рано, само на 31 години от усложнения от язва.

бюлетин

още авангарт