Марчело Мастрояни зад завесата на спомена

Най-култовите цитати на актьора, когото всички обожаваме.

Марчело Мастрояни е dolce vita в човешки образ. Страстен пушач, любител на красивите дамски извивки, привърженик на вкусната храна, муза на Фелини и Антониони. Днес се затваряме в задимените спомени на актьора и през неговите очи изживяваме любовта към малкия пламък на запалката. Живеем в полумрака на театралните зали. Влюбваме се в Чехов и живеем като Дон Кихот. Ще отидем ли някога в онази Москва на Чехов? Ще бъдем ли щастливи сред планините?

В “Спомням си, да, аз си спомням” черно-белият любовник на италианското кино се разхожда на забавен каданс из най-свещените храмове в своя живот - театърът и киното. Припомня си красотата на жените, величието на изкуството и ни кани да си спомним нечии чужди спомени.

Киното те отвежда там, където никоя туристическа агенция не би те посъветвала да отидеш.

И винаги ми е било приятно да изглеждам мързелив, струвало ми се е, че така ще бъда оставян на спокойствие.

Ето, сред тези планини съм щастлив. Вчера валеше, също и онзи ден. И ние чакаме, затворени във фургона, в някоя кола или в бара. Мирише на приключение - малко детинско е, разбира се, но да си измисляш приказки въпреки грубата реалност, която ни заобикаля…

Много рядко ходя на кино, откакто съм в този занаят. Но като дете! Филмите бяха като храна за мен, а и за цялото мое поколение. Тази вълшебна, тъмна, тайнствена зал! Снопът лъчи на прожекционния апарат с дима от цигарите. Това беше нещо очарователно, което вече не съществува. 

Естествено, запалвайки цигарата, осветих лицето си, но отчасти заслепен от огънчето, не видях кой е пред мен. Тогава жената се приближи, докоснахме се, после се целунахме.

Може би обичам Чехов по такъв особен начин, защото неговите герои и историите му приличат на действителността. Или може би приличат на моя характер, както и на актьорската ми природа.

Харесва ми този малък смирен свят, изграден от вечно губещи герои, пълни с ентусиазъм, с мечти, с илюзии - “Към Москва! Към Москва!”, където никога няма да отидат.

Разбира се, че в пиесите му има драматизъм, но това е драма, граничеща със смешното, която ни кара и да се смеем. Считам, че в това е величието на този смирен автор. Шекспир е огромен, чудовищен, но поне за мен полутоновете на Чехов са по-вълнуващи.

Театърът е храм - храм, в който слънцето никога не влиза. Винаги се работи в полумрак. в абсолютна тишина; текстът се спазва до последната запетая, изучава се основно, защото всичко е в думите. Но прилича на семейството - харесва ми, когато вечер представлението свърши и всички се разотидат, а малката групичка артисти (стига между тях да има разбирателство) тръгва да търси кръчма, която не затваря само заради тях. Там се обсъждат вечерта, направените гафове, неудачите - в шеги и закачки. Колко добре се чувстваш!

Аз мисля, че всички сме по мъничко като Дон Кихот - някои илюзии са по-силни от действителността. Е, не е ли така и в киното?

 

актьор книга цитати

бюлетин

още авангарт