Винаги има втори шанс: Първият ден от моя живот

Италианският писател, сценарист и режисьор Паоло Дженовезе пристига в България за представянето на филма и на книгата „Първият ден от моя живот“.

Италианският писател, сценарист и режисьор Паоло Дженовезе пристига в България, където ще присъства на премиерата на филма и на книгата „Първият ден от моя живот“.


Дженовезе е режисирал над 10 филма по свои сценарии, сред които „Мястото“, „За всичко е виновен Фройд“, „Съвършено непознати“, пожънали огромен успех, като последният има 21 римейка. Автор е и на няколко романа, сред които „Супергерои“, издаден от ИК „Колибри“, и „Първият ден от моя живот“, също филмирани.

„Първият ден от моя живот“ е много различен например от „Съвършено непознати“. Той е, ако мога така да се изразя, негов положителен контраст. Той е реакция на драматичното ни време. Той разказва за красотата на живота. — споделя Паоло Дженовезе.

„Първият ден от моя живот“ е историята на мотиватора Наполеон, гимнастичката Емили, полицайката Арита и дванайсетгодишният Даниел, и четиримата твърдо решени да се самоубият. Но миг преди да направят непоправимия жест, мистериозен непознат човек – или ангел? – ги убеждава да сключат пакт: в продължение на седем дни той ще им покаже как животът продължава в тяхно отсъствие, след което ще ги върне в първия ден и ще ги остави отново да направят своя избор – дали да сложат край на живота си или да се влюбят в него. И ако изберат второто, това ще бъде първият ден от новия им живот.

Защо точно седем дни? Има ли в това някакъв религиозен смисъл? Не, Дженовезе обяснява: „Идеята ми дойде от един документален филм, „Мостът“, чийто режисьор монтира камера на моста „Голдън Гейт“ в Сан Франсиско и в продължение на година заснема хората, които се хвърлят от моста. Впоследствие режисьорът говори с оцелелите и всички споделят, че в последните седем секунди им се е искало да не са скачали. Превърнах седемте секунди в седем дни.“

Това са седем дни, през които четиримата герои се сблъскват отново с травмите си, опитват се да им хвърлят обективен поглед, да се освободят от обсебвалата ги мъчителна емоция и да се насладят отново на живота, да се убедят, че когато си достигнал дъното, можеш да се издигнеш отново. Че винаги има втори шанс. Заедно с това, първоначално недоверчиви един към друг, четиримата създават връзки помежду си, започват да гледат един на друг по различен начин и си дават сметка, че в живота винаги има някой, който да ти помогне, било то приятел, роднина или непознат с голямо сърце.

Тази история е разказана и в едноименния филм от 2022 г. с режисьор Паоло Дженовезе, сценаристи Паоло Дженовезе, Изабела Агилар, Паоло Костела и Роландо Равела, и с участието на Тони Сервило, Валерио Мастандреа, Сара Серайоко, Маргерита Буй и др.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

бюлетин

още авангарт