В очакване на Боджангълс: животът е танц

Ако реалността е тъжна и банална, измислете някоя хубава история.

От парти на Лазурния бряг през 50-те през необикновени вечери в Париж до замък на испанското крайбрежие десетилетие по-късно, „В очакване на Боджангълс“ (Франция, Белгия, 2022) разказва трогателна история за живота, изживян като танц – апотеоз на любовта.


Камий и Жорж са малко чудати и се отличават от всички – могат с лекота да се превъплътят в когото си поискат и мигновено се превръщат в център на внимание. Това, което в действителност ги разграничава от останалите, е техният остър ум и нагласа спрямо живота, който не трябва да се взима прекалено сериозно. Преди да се срещнат, Камий и Жорж са самостоятелни единици, измамни и екстравагантни ексцентрици, като запознанството им бележи началото на техния танц – съвместно пътешествие в живота. Жорж и Камий танцуват непрестанно и в това се състои тяхното щастие – танцът е метафора за тяхната внезапна, зашеметяваща, силна и разтърсваща любов.

Любовта на Жорж и Камий ги издига над тривиалното. Техният син, малкият Гари, който разказва на зрителите за нея, е доказателството за тяхната необикновеност. Родителите на Гари го превръщат в част от техния светски парижки живот. Малкият герой изпъква с ум и проницателност сред връстници и възрастни, подобно на Камий и Жорж. Не се разбира със съучениците си, спира да ходи на училище, обучава се вкъщи, а най-добрият му приятел е неговият домашен любимец – жерав, който обитава техния апартамент, присъства на шумни соарета и се разхожда на каишка по парижките улици.

Камий: „Ако реалността е тъжна и банална, измислете някоя хубава история.“


Танцът на Камий и Жорж ги отдалечава от земното и техните финансови затруднения са далечен фон, прозиращ в дъното на техния щастлив и безгрижен парижки живот. Апартаментът им е вселена на техния непрестанен танц, капсула на любовта им. До момента, в който ексцентричността на Камий прераства в нещо различно, непознато, плашещо и отчуждаващо, което хората наричат лудост. Дори това ново явление не може да откъсне героите и да ги раздели един от друг – танцът продължава с „отвличането“ на Камий от психиатрична клиника и отпътуването на семейството към Валенсия, където ги посрещат техният пернат домашен любимец и чудат дългогодишен семеен сподвижник.

Какво следва? Камий и Жорж танцуват ли танцуват, като неизмеримостта на техния танц е пределът на тяхното щастие. Болката и страданието са фон, част от минорните тоналности на мелодията преди сливането на героите в безкрайността на танца, апотеоз на тяхната неземна любов.

Главните роли във филма с режисьор Режи Роансар изпълняват звездите на френскоезичното кино Виржини Ефира („Бенедета“) и Ромен Дюри („Влюбеният Айфел“), а за Камий и Жорж разказва Солан Мачадо Гранер, превъплътен в малкия Гари.

Филмът е вдъхновен от романа „В очакване на Боджангълс“ на Оливие Бурдо. Авторът посети София през октомври тази година, като взе участие в журито на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“ и представи своите книги: „В очакване на Боджангълс“ и „Флорида“ (изд. „Колибри“).

 „В очакване на Боджангълс“ е в кината от 16 декември. Потърсете го в най-близкото кино. Филмът се разпространява от „Синелибри“ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.


бюлетин

още авангарт