Симон Порт Жакмюс – детето „слънце” на френската мода

Пренасяме се в света на синьото, райетата, Франция...

 

Любомира Игнатова

Казвам се Симон, обичам синьото и бялото, райетата, слънцето, плодовете, кръглите неща, живота, поезията, Марсилия и осемдесетте” - така се представя новото малко "чудо” на френската мода – Симон Жакмюс. 

Роден в района на Марсилия, 28 годишният self-made дизайнер не пропуска възможност да спомене любимия си Юг и френския прованс, като неговите основни извори на вдъхновение. Колекциите му са живото доказателство за това.

Вдъхновен от дете от жените, естетиката на осемдесетте и акриси като Изабел Аджани и Шарлот Генсбург, Симон е на 18, когато идва за пръв път в Париж, за да учи мода. Няколко месеца по-късно, разочарован, напуска училището, a след внезапнта смърт на майка му, той е твърдо решен да създаде собствен бранд. На следващата година, марката "Жакмюс” е вече факт (Жакмюс е моминското име на майка му).

От няколко години, френската фешън фауна е полудяла по тази мода с южняшки акцент, благословена от слънцето. Риана и Бионсе не пропускат негови дефилета, а сламените му шапки XXL са пълен фурор! 

Искам да правя мода, която слиза от нейния пиедестал, мода която е разбираема от всички, въпреки, че не всеки може да си я позволи. (...)...В моите колекции разказвам истории, говоря за Средиземноморието, за една друга чувственост и женственост,  която излиза от парижката концепция и канони за мода.

 

През юни Жакмюс представи и своята първа мъжка колекция пролет-лято 2019. Далеч от парижките подиуми, на тайно заливче, в каланките между Марсилия и Касис. Единствената сценография на дефилето бе естесвеният декор – морето и плажната ивица, служещи за подиум. Публиката, боса по пясъка и настанена върху тъмно-сини хавлии, бе свидетел на още една колекция, ухаеща на вятър от умерените тропици...

Симон Порт Жакмюс

Париж се оставя да бъде съблазнен...

Жакмус въплащава едно ново поколение дизайнери, целунато от слънцето, далеч от страховите демони на Ив Сен Лоран и на Александър Маккуин... 

мода изложба. МЕТ гала лага вечер

бюлетин

още авангарт