Бергмания магика

CineLibri чества 100 годишния юбилей на Бергман

На 14 юли 1918 г. в град Упсала, Швеция в семейство на лютерански свещеник и медицинска сестра, болна от испански грип, се ражда бебе, за което казват, че май ще умре от изтощение… Това е Ингмар Бергман. Дете, което бързо ще изгуби вяра в Бога, но пораствайки, ще създаде толкова нови реалности, били те декори в театъра или кадри от филми, че през целия ХХ век ще пише и пренаписва историята на изкуството. 

Магьосник на образа във всичките му измерения, Джеймс Джойс на киното, мрачен шведски гений, в чиято душа непрестанно бушува буря, Ингмар Бергман ще остане в съзнанието ни със своите необуздани черно-бели неореалистични творби. Впуснал се в неравна битка с демоните на изгубеното време, със собствените си еротично-обсесивни терзания, с напразното търсене на смисъла на живота, Бергман се стреми да улови мистерията и пълнотата на съществуването, като се концентрира върху индивидуалното съзнание и неговите бездни, тези на любовта, лудостта, смъртта, страха. Бергман е творец, който обича лошото време и желае да напусне земята в ден, в който не грее слънце.

"Има моменти, в които ме обзема дълбока тъга по всичко и по всички”, казва Бергман, разхождайки героите си до най-скритите кътчета на човешката душевност, налагайки нов стил и език в съвременното кино.

На 14 юли 2018 г. светът отбелязва 100-годишния юбилей на един от най-великите режисьори на всички времена, режисирал над 60 художествени и документални филма по свой собствен сценарий и 170 театрални постановки.

В цял свят предстоят прожекции на филми (цифровизирани от Шведския филмов институт), поставяне на негови текстове, множество нови документални продукции за живота му, изложби със снимки, плакати, костюми, туристически обиколки на остров Форьо (Бергман е силно привързан към острова по много причини, между които изтъква факта, че пейзажът съответства на най-съкровените му представи за форми, пропорции, цветове, хоризонти, звуци, мълчания, светлини и отражения). И така, през 2018 година Бергмания завладява глобуса: Ню Йорк, Осло, Хайфа, Ванкувър, Лондон, Мадрид, Opeгон, Сао Паоло, Богота, Хамбург, Хон Конг, Одеса, още 139 града... и София! 

По случай голямата годишнина на българския пазар се появява ново издание на личната му изповед и библия на киното, открехваща завесата към чудото Бергман - Латерна магика. В автобиографията си, публикувана в поредица "Амаркорд" на ИК Колибри, Бергман си спомня свои преживявания и състояния чрез поредица от разтърсващи ретроспекции. За новото издание Уди Алън пише послеслов, поместен в книгата и описва Бергман като

…сърдечен и забавен човек с чувство за хумор, неуверен в огромния си талант, често попадащ в плен на жените.

И още:

…страховит, внушаващ респект, мрачен и умислен гений, изразяващ сложни прозрения с шведски акцент относно ужасната съдба на човека в една неприветлива вселена. 

В България се очакват и други събития около това, което условно ще наречем Бергмания. Кино-литературният фестивал "Синелибри" първи готви негова панорама. Ще имаме удоволствието да сме част от един истински празник, честващ Бергман, който ще стартира на 13 октомври на специална галавечер в зала "България”.

В рамките на събитието ще бъде излъчена българска документална продукция за Бергман с режисьор Георги Тошев, съпроводена от изненада към българските зрители лично от живата легенда Лив Улман, муза на прочутия режисьор. Ще звучи музика от филмите на Бергман, изпълнена на живо от оркестъра на Софийската филхармония, която ще ни пренесе на снимачната площадка, възкресявайки знакови сцени от филмите му. Само месец по-късно, през ноември, още 9 филма на Бергман ще бъдат излъчени в рамките на Киномания 2018.

Но нека сега да споменем един по-конкретен филм, Персона, който самият Бергман смята за най-значимото си произведение, теза, която критиците споделят чак години по-късно поради противоречивото съдържание на филма. Споменавам филма и защото там Бергман за първи път работи с норвежката актриса Лив Улман, превърнала се в негова муза и майка на едно от деветте му деца - Лин Улман, даровита писателка, чийто роман предстои да излезе на български скоро. Докато снимат Персона на остров Форьо, Бергман и Лив се влюбват. Ето какво казва Бергман по въпроса:

Обзет от грандиозна заблуда, аз построих на този остров къща с намерението двамата да заживеем в нея. Забравих да питам Лив какво тя самата би искала. Разбрах го по-късно – от нейната книга "Промяна“. Това, което тя споделя в нея, е, общо взето, емоционално коректно. Остана там с мен няколко години. Борехме се с демоните си, доколкото можехме. После Лив отиде да се снима в ролята на Кристина в "Изселниците".  

Близките им лични отношения и професионалното им сътрудничество продължават до края на живота на Бергман. Порцелановата и изящна Лив разказва за живота си в автобиографичната си изповедна книга "Промяна”, претърпяла три преиздания на български и отново актуална на пазара. По книгата предстои моноспектакъл, по който вече се работи, а Лив участва в документалния филм за Бергман, който "Синелибри" ще излъчи. Самата тя твърди, че вече има специална връзка с България и трима приятели там. Побързах да я поправя, че са поне 30 хиляди, а вярвам, и много повече. 

 С това събитията от Бергмания и Синелибри не се изчерпват, Латерна магика ще произвежда още магии…  

Филип Рот Летен коктейл

бюлетин

още авангарт