Полароидните дневници на Линда Маккартни

Животът с Пол Маккартни и четирите им деца, далеч от прожекторите.

Всички фенове тайно желаят да надникнат в ежедневието на любимите си звезди. Да влязат за момент в битието им, в живота зад сцената, зад кориците на луксозните списания и фотосесии. Днес се срещаме с работата на Линда Маккартни, жената до Пол Маккартни, събрана в изданието The Polaroid Diaries. 200 фотографии, следващи живота на семейството от 1970 година до средата на 90-те, са събрани и в първите 376 копия, лично подписани от Пол Маккартни. 

Самата Линда е родена в Ню Йорк през 1941 година, следва история на изкуството и се записва на паралелен фотографски курс при Хейзъл Арчър в Аризона. След това се премества в Ню Йорк, където започва и фотографската й кариера. Линда снима предимно рок портрети, изложени в над 50 галерии по цял свят, включително Victoria & Albert и National Portrait Gallery в Лондон. Линда е известна активистка за правата на животните, има няколко собствени готварски книги, както и марка за замразени вегетариански ястия. Отива си от този свят на 56, през 1998 година.

Фотографиите на Линда показват интимна и много лична страна от ежедневието на съпруга й и четирите им деца. Виждаме ги по пижами, правейки физиономии; виждаме ги да танцуват, да се хранят, да яздят. Стотици мигове, запечатани с едно щракване на фотоапарата, някъде из фермата им в Южна Англия. Погледът на Линда е фин и деликатен, без да се натрапва в обстановката, а напротив - тя сякаш стои като невидимо присъствие, готово да запечата всеки един безценен момент от съвместния живот с Пол и семейството. В това спокойно време, когато още няма Инстаграм и не всеки лайк е от значение, магията на полароидните фотографии и точно уловения момент ни отвеждат на различни места, сред които меланхоличните пейзажи на Шотландия и Аризона. Не липсват и кадри с известни личности като Стив Маккуин и Адам Ант.

Във въведението на изданието Пол Маккартни споделя:

Линда просто вижда нещата. Много от снимките й са просто един клик. Трябва да имаш умението да разпознаеш кога една фотография се случва пред теб. И след това да щракнеш в най-добрия момент. Всеки път, в който го прави, ме удивлява. 

бюлетин

още реакция