Неизвестни факти за известни писатели

Тайни къщи, незавършени романи, особен ритъм на писане и още.

 

Джеймс Джойс "картографира" Дъблин в Триест


Джойс описва Дъблин толкова живо и подробно, че в града предлагат редица разходки, базирани на неговите произведения, включително пешеходната обиколка „Одисей”. Твърди се, че Джеймс Джойс е казал на своя познат, художника и писател Франк Будген, че иска романът му да "представя толкова пълна картина на Дъблин, че ако градът внезапно изчезне, да може да бъде възстановен по моята книга". Разбира се, подобно на много от читателите на неговия magnus opus, Джойс е проследявал движенията на героите по карта на Дъблин, когато е писал „Одисей“. Все пак описанията на разходките са толкова ярки, че е трудно да си представим, че авторът прекарва голяма част от живота си извън Ирландия. 


Карта на „Одисей“ от лекция „Литературни лекции“ на Владимир Набоков. 


"Собствената стая" на Вирджиния Улф не е била особено приветлива 


Улф твърдяла, че всеки писател се нуждае от пространство, в което да мисли свободно, а ние впоследствие сме склонни да романтизираме нейната „собствена стая“. Но тези, които са познавали Улф отблизо, са виждали реалността. Съпругът ѝ Леонард описва "стари пера, парченца конец, използвани запалки, ръждясали кламери, смачкани пликове и т.н.", а Вита Саквил-Уест си спомня за "невероятната бъркотия от предмети" в писалището на Улф.

 

Джак Керуак не можел да шофира


Представителят на бийт поколението се премества в Ню Йорк още като тийнейджър със стипендия за пансион и продължава образованието си в Колумбийския университет в същия град, така че никога не му е била необходима кола за придвижване. По време на приключенията му „по пътя“, той разчита на автобуси и на приятели. 

 

Елизабет Гаскъл притежавала тайна къща


Какво общо имат попзвездата Били Айлиш и викторианската писателка Елизабет Гаскел? И двете си купуват тайни къщи. Гаскел купува къща в Хемпшир, без да каже на съпруга си, за да го изненада с нея след като се пенсионира. За съжаление Гаскел получава тежък сърдечен удар и умира в тази къща през ноември 1865 г. Съпругът на Гаскел получава две шокиращи новини: първо, че жена му е починала, и второ, че е купила тайна къща.

 

Кафка няма завършен роман


Въпреки че е постигнал достатъчен напредък, за да може неговият приятел Макс Брод да организира три от неговите опити в произведения, представени като романи след смъртта му, Кафка никога не успява сам да завърши "Америка", "Процесът" или "Замъкът". Искал е Брод да ги унищожи, заедно с всички останали негови произведения след смъртта му. Брод отказва и впоследствие полага усилия да конфигурира това, което Кафка е оставил, благодарение на което днес имаме три публикувани романа.

 

Романът „1984“ на Оруел е вдъхновен от произведение на Евгений Замятин 


През 1946 г. Оруел рецензира антиутопичния роман "Ние" на Евгений Замятин за "Трибюн" и макар да намира сюжета на романа за "доста слаб и епизодичен", той смята, че е "подходящ за нашата действителност". Действието се развива в стъклен град на бъдещето, където правителството, ръководено от фигура, подобна на Големия брат, следи жителите постоянно. В центъра на сюжета са мъж и жена, които се влюбват и заедно се бунтуват срещу държавата. Романът "1984" е публикуван три години след написването на рецензията от Оруел.

 

Зейди Смит пише пъвите 20 страници на романа „За красотата“ две години


Първите 20 страници винаги са най-трудни за Смит. Тя казва, че именно в този първи раздел се появява идентичността на книгата и "целият характер на нещата се променя от избора на няколко думи". Тези първи страници се оказват особено трудни в романа й „За красотата“ от 2008 г. Първите 20 страници отнемат почти две години, а останалата част е готова за пет месеца.

бюлетин

още авангарт