Завръщането на “Велика”

Втори сезон на култовия сериал гледаме по HBO GO.


Откакто стартира през 2020 г., исторически неправдоподобната драма "Велика" с участието на Ел Фанинг и Никълъс Холт, е огромен хит сред критиците и зрители. Създаден, написан и продуциран от номинирания за "Оскар" и "Еми" сценарист Тони Макнамара (познат най-вече oт “Фаворитката”) "Велика" разказва историята на възхода на Екатерина Велика от аутсайдер до най-дълго управлявалата жена владетел в историята на Русия. Примамливият сюжет, невероятните костюми и звездният актьорски състав (който става още по-интересен с присъединяването на Джилиан Андерсън) се завръщат отново на екраните ни.

Вторият сезон на “Велика” залага на най-силната си черта, а именно превъзходно глупавото превъплъщение на Никълъс Холт в ролята на руския император Петър. Но ако в първи сезон Екатерина не успява да смогне на темпото му, то във втори сезон тя е достоен противник. Не само защото успява по изклюително хитър начин да го убеди да абдикира от трона, но и защото я виждаме по-освободена и по-невротична (което означава, че за нас е и по-интересна). 

След като взима властта, Екатерина вече има възможност да приложи на практика амбициозните си модерни реформи, но открива, че околните приемат тези идеали само като още по-безсмислени от тези на Петър. "Велика" отбелязва присъщата нелепост на монархическото управление, а разочарованието на Екатерина да осъществи идеите си я кара да преоцени Петър и като партньор, и като лидер. Антагонистичното отношение към съпруга ѝ отстъпва място на възхищение, което се прокрадва в изненадващи моменти. На свой ред Петър започва да желае любовта на партньорката, която някога е приемал за даденост. След като политическият им съюз е в леден застой, личният им съюз се разгорещява. 

Междувременно, бременността на Екатерина (и всички съпътстващи я абсурди) дава възможност да се сблъскаме с характерните за “Велика”: черен хумор, секс, храна и натрапчиво съзнание, че предстои нещо важно и то може да бъде катастрофално. Катрин е насърчавана да се отдаде на капризите си - ближе метал, яде тор; съветниците ѝ я насърчават да изпитва чести оргазми, за да регулира телесните си мазнини. И колкото по-голям става коремът ѝ, толкова по-голямо става и напрежението около въпроса - какво ще стане с нея, когато се роди бебето? 

бюлетин

още авангарт