Полароид за спомен

26 разговора с жени, променили света на изкуството, модата, музиката, киното.

Хуго Хуерта Марин прекарва седем години в обикаляне на света. Звучи като мечта, нали? Мечта, която води до книга от 450 страници, озаглавена Portrait of an Artist: Conversations with Trailblazing Creative Women. В този впечатляващ том читателят влиза в домовете, душите и тайните на 26 от най-вдъхновяващите жени в света на изкуството. Роденият в Мексико арт директор от студиото на Марина Абрамович започва проекта ненадейно, в Ню Йорк, докато е на работно пътуване с легендарната Абрамович. Решава да я снима, за да запечата същността й - не само чрез фотография, но и чрез думи. Самият Хуго споделя, че интервютата в книгата надхвърлят всички негови очаквания.

Развълнуван от интимното преживяване, породено от разговора му с Абрамович, Хуго Хуерта Марин решава, че ще срещне с още жени, които чрез работата си са променили света на модата, музиката, киното, фотографията. Следват разговори и портрети на Трейси Еймин, Йоко Оно, Ума Търман, Кейт Бланшет, Ани Ленъкс, Миуча Прада, Анджелика Хюстън, Изабел Юпер, Катрин Деньов и още куп забележителни артисти.

Полароидните фотографии в книгата представят една друга, лишена от суета страна на творците. Придружаващите ги интервюта пък разказват не само техните лични истории, но разкриват надеждите, мечтите и страховете на всяка една от тези 26 забележителни дами. 

Мисля, че всички те знаят как да променят играта. Именно това ги превръща в пионери. За мен беше важно да включа артисти от различни области и с различни исторрии. Техният подход към изкуството е толкова различен! Да говориш с Миуча Прада в Милано е много различно от това да се срещнеш с Таня Бругера, която е почти изгонена от родната си Куба. Тя използва изкуството си като инструмент за социална промяна. Бих казал, че Миуча прави същото, но в света на модата. Всички тези срещи промениха из основи виждането ми за съвременно изкуство, мода и кино. 

Хуго Хуерта Марин признава, че по време на някои от срещите е бил доста притеснен. Когато е трябвало да снима Катрин Деньов, например, която е била пред обективите на най-великите фотографи. 

Следвах инстинкта си и мисля, че Катрин беше много доволна от полароида.

Между разговорите за изкуство, политика, значението на красотата, превръщането на артиста в знаменитост, научаваме и някои много изненадващи факти за тези жени: Миуча Прада се е обучавала за мим; Трейси Еймин колекционира еротични картички от Едуардианската епоха; Джон Стайнбек се е обличал като Дядо Коледа в дома на Анджелика Хюстън...

Безспорно един от най-въздействащите разговори е този с Анес Варда в лилавата й къща на левия бряг в Париж, точно година преди смърртта й. В него тя страстно разказва за киното, Анди Уорхол, огромната красота в живота на обикновения човек.

Tърсим красотата, а не разбираме, че можем да я открием във всеки един от нас.

На въпроса дали има любим портрет, Хуерта Марин не отговаря, но споделя, че тази книга прилича на дълго пътешествие, което ще носи завинаги в себе си. Единственото му желание? Гласовете на тези изключителни творци да бъдат чути.

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт