Скритите съкровища от гардероба на Фрида Кало

Надникваме в колекцията от дрехи и аксесоари, скрита от погледа на света цели 50 години.

Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон. Фрида Кало. Фридуча. Вероятно почти няма хора, които не познават картините й, очите й, цветята в косите, историята й. Политическите й виждания, цветовете на платната й, любовта, личната история и дневниците й я правят кралицата на “наивистичното изкуство”. През последните 50 години колекцията й от дрехи и аксесоари беше грижливо пазена и крита от погледа на света, но днес имаме възможност да отворим гардероба на художничката и да се насладим на скритите съкровища, които дебнат от там. 

 

След смъртта на художничката през 1954 г. гардеробът й достига до ръцете на съпруга й Диего Ривера, който съхранява и скрива всичко в банята им в Мексико. Взето е решението дрехите на Фрида да се пазят до неговата смърт, която настъпва през 1957 г. Вещите на Ривера също се съхраняват под ключ до 2004 г. когато музейни дейци решават да разгледат всичко, с което артистичната двойка разполага приживе. Открити са близо 300 впечатляващи артикула в гардероба на художничката и те веднага пленяват японския фотограф Ишиучи Миянко. Той ги улавя с обектива си и  по този начин малките цветни елементи от приказния образ на Фридуча стават част от колекцията му. Днес отваряме вратите на стария гардероб и се наслаждаваме на фотографии, родени под топлината на естествената светлина и заснети с 35 мм камера. 

Фрида използва дрехите, материите и цветовете за вдъхновение в най-тежктие си дни. В дрехите открива силата, която й е необходима, за да укрепи духа си и да успее да превъзмогне физическата болка. До днес остава урок и вдъхновение за жените по цял свят. Силните, слабите, красивите, вдъхновените, влюбените, самотните. Всички ние понякога се носим на нежните криле на нейно величество Фрида.

Кракът на Кало е ампутират през 1953 г. В агонията, загубата и болката тя открива вдъхновение, за да създаде красива артистична протеза с прикачено малко звънче на нея.

Всички около Кало постепенно започват да забелязват, че колкото повече болката бавно убива тялото й, толкова повече цветове и оригинални хрумки започват да се открояват в дрехите и личния й стил. 

Десният крак на Фрида Кало бил по-тънък от левия поради изключително тежки здравословни трудности, пред които е изправена в детството си. По-късно крайникът й е потрошен на 11 места при фаталния инцидент с автобус. В резултат тя носи традиционни мексикански дълги рокли, които да покриват плътно долната част на тялото й. 

Фрида Кало превръща себе си в жива скулптура, украсявайки в детайл всички корсети и гипсове, които я държат изправена. Така превръща медицинската екипировка в изкуство и мода, която вдъхновява жените по цял свят и до днес.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт