Нощите на Париж и Ню Йорк през 80-те

Филип Шансел и Гари Грийн документират ъндърграунд младежката култура.

В началото на месец май в Galerie Miranda в Париж провокативна изложба събра впечатляващите фотографски серии на Филип Шансел и Гари Грийн, които документират ъндърграунд младежката култура от двете страни на океана през 80-те години. Изложбата е пътуване във времето до дните, в които пънкарските прически и силната музика вървят ръка за ръка с шумните клубове и безкрайните идеалистични разговори за вярата и свободата, че младите, притежават силата да променят света. 

Courtesy of the artist and Galerie Miranda

70-те години в Париж са белязани от политическа и финансова нестабилност. Следвоенната атмосфера се сблъсква с носталгията по златната ера на рок енд рола, която пълзи в душите на младите. През това време от другата страна на океана в Ню Йорк разцъфва музикалната ъндърграунд сцена, около която се събират млади хора с екстравагантни прически и жажда за удоволствия, безкрайни нощни забавления и бягство от реалността. И в двата града модата става все по-дръзка, а музиката все по-силна. У момчетата и момичетата с всяка изминала минута се изостря копнежа по свободата, което дава невероятна възможност на фотографите да улавят историята в погледа на тези, които пулсират в бунтарския дух на новото време. 

Courtesy of the artist and Galerie Miranda

Courtesy of the artist and Galerie Miranda

Серията на Шансел се нарича The Rebels. Обединява нощния живот на Викингите и Пантерите - две улични банди, съставени предимно от тийнейджъри от имигрантски семейства, привлечени от свободата и социалната интеграция. 

Фотографът си спомня:

“Документирането на The Rebels беше много голямо събитие в двайсетте ми години. Интересуваха ме маргиналите в обществото и няма съмнение, че бях попаднал в паралелен свят на себеизразяване”. 

Грийн пък прекарва нощ след нощ в най-култовите и иконични музикални места в Ню Йорк. Предизвикателната му серия се нарича When Midnight Comes Around и улавя лица като тези на Пати Смит и Анди Уорхол.

 “Усещах, че това, което изживявам, е историческо. За мен беше много важно, че случващото се може би ще се превърне в част от архивите на времето.”

Изожбата събужда спомена за онази далечна и отминала младост, която е в свещено обединение с музиката, силата, вярата в каузите и бунтарския дух на едно далечно време, когато мечтите са изглеждали смислени и в гърдите на хората растяло чувството, че притежават вселенската мощ да променят света.

Courtesy of the artist and Galerie Miranda

Courtesy of the artist and Galerie Miranda

Courtesy of the artist and Galerie Miranda

Rebels & Dandies може да бъда видяна в парижката галерия Galerie Miranda до 26 юни 2021 г.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт