Непознатата страна на Оскар Уайлд

Влюбен в модата, любимец на The Beatles и още.

Оскар Уайлд е един от най-обичаните писатели в цял свят. Киното, театралните сцени, галериите и музиката не спират да се вдъхновяват от Дориан Грей, Щастливият принц, афоризмите, розите и всички следи на мъдрост, които ненадминатият британски автор оставя след себе си. Днес се връщаме назад във времето, за да се озовем във викторианското общество и да си припомним някои малко известни факти за живота на един от най-големите в литературата.

Написва само един роман през живота си

Свързваме Оскар Уайлд с неговата естетика, изящни слова и дълбокомислени фрази. Аплодираме бурно пиесите му и черпим мъдрост от афоризмите му, но малцина помнят, че в цялата си писателска кариера написва само един роман и той е “Портретът на Дориан Грей” - който и до днес е вдъхновение за филми, пиеси и всевъзможни адаптации по цял свят. След себе си изтъкнатият автор оставя и великолепни детски приказки, които са събрани в ново издание на български в превод на Сидер Флорин и обединяват двата класически сборника на Оскар Уайлд  "Щастливият принц“ и "Къща от нарове“.

Вечният огън на сестринската обич

Оскар Уайлд губи своите полу-сестри при нелеп инцидент. Двете са заедно, когато едното момиче, танцувайки близо до камината, подпалва роклята си. Сестра й веднага се втурва да я спаси от пожара, но в паниката се спъва, двете падат в камината и изгарят. 

В плен на модата и интериорния дизайн

По онова време Оскар Уайлд е добре познат с пищния си екстравагантен моден вкус, който понякога се изразявал в зелени карамфили, закачени на ревера. От изключителна важност за него е и това собственият му дом да отразява личния му стил по възможно най-добрия начин, затова не пропускал да декорира внимателно и детайлно всяко помещение.

Любимец на The Beatles и Rolling Stones 

Джон Ленън често нарича Оскар Уайлд едно от най-големите си поетични вдъхновения и го превръща в корица на албума Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. The Rolling Stones пък пресъздават делото срещу Уайлд във филм, базиран на песента им We love you и самият Миг Джагър влиза в образа на писателя.

Няма доказателства да е казвал една от най-популярните фрази

Афоризмите и мъдрите мисли на Оскар Уайлд често се цитират в цял свят от всички, събират се в колекционерски издания, принтират се на тениски, споделят се в социални мрежи. “Бъди себе си, всички други хора вече са заети” е фраза, приписвана на Оскар Уайлд, но никъде няма следа или доказателство някога писателят да я е изговарял или изписвал. 

Голямата разрушителна любов

Първата страстна, голяма и изпепеляваща любов, която среща Оскар Уайлд по пътя, се случва през 1891 г. и носи името Алфред Дъглъс. Разглезеното дете на Джон Дъглъс покорява сърцето на писателя и двамата влизат в една буреносна връзка, лъкатушеща между раздели и събирания, люти скандали и гореща любов. Но не е ли искал Алфред само да се възползва от парите и успеха на талантливия си възлюбен? 

Писателка, съпруга, майка

Макар да е имал многобройни хомосексуални връзки, Оскар Уайлд се жени за Констанс Лойд, която е всепризната писателка на детски истории. Посещава съпруга си в затвора, за да му предаде новината за кончината на майка му и макар формално никога да не се развеждат, Констанс сменя фамилията си и тази на децата, за да не им навреди репутацията на баща им. 

Погнусата от Дориан Грей

Единственият роман на Оскар Уайлд днес се разглежда като класика, но когато се появява за пръв път на бял свят, предизвиква огромна вълна от критика от страна на викторианското общество. Писателят е обвинен в това, че натрапва хедонизъм, прокрадва хомоеротични теми и представя висшето общество по отблъскващ начин.  

Живот зад решетките

След редица обвинения и проточващи се дела на 15 май 1895 г. писателят е осъден на 2 години каторжен труд за "крайно непристойно поведение с други лица от мъжки пол“. В затвора Уайлд не спира да пише и там се ражда изповедта му “De Profundis: Писмо от затвора”.

Един лев от продажбата на всяка книга се дарява на SOS Детски селища България.Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт