В Чечня те убиват, ако си гей

Документалният филм „Добре дошли в Чечня“ по HBO GO разкрива извършвания геноцид срещу хора с различна сексуална ориентация.

"В Чечня е срамно да си гей. Ако семейството ти разбере, че си гей, е такъв огромен позор, че може да се измие само с кръв. Руското правителство не прави нищо да спре това. Всичко се случи много бързо. Дали нещо можеше да ни подготви за събитията в Чечня през 2017 и за станалото след това? Не.“ – Давид Истеев, ЛГБТ активист

Още с първите кадри на филма "Добре дошли в Чечня“ единственият въпрос, който изниква в съзнанието ти, е дали това наистина се случва през 2020 година или е просто една много добре измислена история. В следващите минути бавно и с нежелание (защото продължаваш да се молиш това да е фикция) започваш да проследяваш историите на истински хора, които са гонени, измъчвани, позорно преследвани и убивани заради своята сексуалност. Истински геноцид през 21 век. 

"Добре дошли в Чечня“ е дело на номинирания за Оскар режисьор Дейвид Франс ("Как да оцелеем от чума“, "Смъртта и живота на Марша П. Джонсън“) и вече е наличен в платформата на HBO GO. 

Защитавайки анонимността на участниците, той разкрива напълно прикриваните от власти и медии зверства в Чечня, като същевременно откроява ЛГБТ активисти, които работят под прикритие, за да спасяват жертвите и да им помогнат да напуснат безопасно страната. Във филма е използвана техниката на deepfake за осигуряване на анонимността на участниците чрез дигитално наслагване на лица. Един от доброволците дал своето лице, за да запази анонимността на персонаж от филма, е българинът Коста Каракашян, световно признат режисьор, хореограф и танцьор.

През 2017 г. президентът на Чечня Рамзан Кадиров стартира операция по "прочистване“ на кръвта на чеченците от ЛГБТ хора, която се състои в преследване, мъчения и убийства на хора с различна сексуална ориентация. В тази враждебна обстановка на предразсъдъци и омраза и при слаб международен отзвук, независима коалиция от ЛГБТ активисти се мобилизира, въпреки липсата на опит в такава опасна среда. Давид Истеев, координатор за реагиране при кризи в Националната руска ЛГБТ мрежа, и Олга Баранова, директор на Московския общностен център, създават гореща линия за емоционална и физическа помощ, за настаняване в защитена локация в Москва, както и за извеждане от Чечня и Москва. Мрежата от сътрудници на организацията на Олга и Давид има контакти по цял свят, които работят под прикритие.

Към момента на завършване на филма 151 души са били локализирани и изведени от страната с помощта на групата ЛГБТ активисти, към която принадлежат Олга и Давид, докато 40 000 други все още се укриват.

У нас темата на филма е кауза за фондация Сингъл Степ, работеща активно за правата и приемането на ЛГБТ хора в България. Коста Каракашян, както и изпълнителният продуцент на филма Кевин Дженингс, са част от фондацията и работят за гласност на темата.

Режисьорът разбира необходимостта от привличане на международно внимание към ситуацията в Чечня и насърчава оцелелите да споделят историите си, надявайки се, че международният медиен и обществен натиск ще доведе до промени в политиката и отношението на властта в Чечня към ЛГБТ хората.

Световната премиера на "Добре дошли в Чечня“ се състоя по-рано тази година на фестивала Сънданс, в който той спечели Специалната награда на американското жури за документален филм в категорията "Монтаж“, а на Международния филмов фестивал в Берлин филмът спечели наградата "Теди“ и наградата на публиката "Панорама“ за най-добър документален филм.

Очаквайте специално интервю с продуцента на филма Алис Хенти скоро в АртАкция.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт