Лятото на Франсоа Озон

Новия филм на френския режисьор "Лято 85" гледаме в рамките на CineLibri.

Косара Йорданова

За какво може да мечтаеш, ако си на 16 години и се намираш в морски курорт в Нормандия през 80-те години? Може би за най-добър приятел? Тийнейджърско споразумение за цял живот? Приключения с лодка или мотор? Живот с главоломна скорост? Е, някои си мечтаят за смърт. Защото не могат да получат по-голям ритник от смъртта. Тази история разказва как Алексис пораства вътре в себе си. Всичко започва през едно лято…

"Лято 85" е очакваният нов филм на режисьора Франсоа Озон. Той е адаптация на романа "Танцувай на гроба ми" на британския писател Ейдън Чембърс. Книгата може да заеме своето място на библиотечния рафт при читателите, които ценят умението на автора да проявява така необходимата ни в тези дни сантименталност. Освен като любовна история романът на Чеймбърс може да се определи и като история за свободата на младостта, очакванията към бъдещето и хилядите желания, връхлитащи ни с първите слънчеви лъчи.

Историята 

Действието се развива през 80-те години в морски курорт - част от живописната Нормандия, разположена в Северозападна Франция.

Зрителите се потапят в нестандартна филмова история, която ни разказва за силната любов, нетипичните мечти и противоречията, с които в даден момент се сблъсква един тийнейджър. Във фокуса на събитията са Давид и Алексис, двама младежи по пътя на съзряването. Зрителят си спомня за импулсивността, смесените чувства и понякога лошите решения, дело на младостта. Проследяваме силното приятелство между главните герои и привързаността между двама души, които заедно са способни да се капсулират и изолират от света. "Лято 85" е естествено огледало на всичко, което двама човека, две момчета,  преживяват, обичайки се. Младите актьори Бенжамeн Воaзен и Феликс Льофевр с лекота и изключителен финес ни канят на това пътешествие с неочакван край, далеч във времето, през лятото на 85-та.

Франсоа Озон

Toва е филм номер 19 за френския режисьор след пълнометражния му дебют "Ситком" през 1988 година. Споделя, че сценарият е написан още преди 30 години с приятел, но както много добри неща в киното и литературата, е трябвало да дочака своя момент. Истината е, че Озон тайно се е надявал някой негов колега да адаптира романа "Танцувай на гроба ми". Гас Ван Сант, например. 

Чаках някой американски режисьор да се впусне в тази любовна история. Преди години темата за хомосексуалността беше табу както в киното, така и в литературата. Днес, за щастие, е различно. А и младите актьори нямат натрупванията и предразсъдъците на по-възрастните. Бенджамин и Феликс нямат проблем да се целуват с момче. Това е актьорската професия.

А какво наистина се е случило през "Лято 85", предстои да видим. Саундтракът,  разбира се, ще бъде парчето In Between Days на The Cure. Излязло точно през 85-та.

 

бюлетин

още авангарт