Кейт Бланшет: Жените споделят своите провали и страхове

Aктрисата разказва повече за мини сериала „Мисис Америка“ и промените, които е претърпял феминизмът пред PEOPLE

В последната си роля на консервативната активистка Филис Шлафли в сериала Мисис Америка Кейт Бланшет получава съвсем различна перспектива по отношение на феминизма. Признатият от критиците мини сериал представя кампанията срещу Поправката на равни права на късната Шлагли. Предложено подобрение на Конституцията на САЩ, което да гарантира равни законни права на всички американски граждани, независимо от пола. В сериала опитите на Шлафли получават опозиция в лицата на последователките на феминизма - Глория Стеймен (Роуз Бърн), Бети Фридан (Трейси Улман) и Шърли Чисхолм (Узо Адуба). 

"В крайна сметка, независимо дали даден герой съществува само в сценария или е реална личност, важното е да се вгледаш в действията му." Наградената с Оскар, актриса споделя още пред сп. People: "Тя е правила и изричала доста противоречиви неща. Затова трябва да оставиш тези противоречия да съществуват, да ги разгърнеш и да ги поднесеш на публиката."

"Задачата ми не беше да я съдя." добавя актрисата. "Трябваше да я представя достатъчно обстойно, така че да контрастира на останалите и публиката да получи усещането за сложността на това да си жена през 1970 или 2020 г."

Продуцентът на Мисис Америка, Стейси Шер, твърди че се е мотивирала да разкаже историята на Шлафли, като акцентира върху двете страни на политическия конфликт - промяната върху обществото, възникнала от него, или липсата на такава.

Шер споделя: "Обикновено виждаме процеса като линеен и в постоянно движение. Кръговратът е такъв, че правим стъпка напред и стъпка назад и това се повтаря циклично. Смятам, че ако успеем да разберем различните процеси, можем по-лесно да ги предвидим."

Тя също възхвалява една от гениалните маркетинг стратегии на Филис, а именно "промяната от "против" към "за" сценария на анти-феминистката перспектива. Наистина успя да направи точно това." - добави Шер.

Създателката Дави Уолър твърди, че докато проучвала 70-те години, за да изгради диалога на сериала, се изненадала от това колко идентични били тогавашните разговори със сегашните. "И се запитах дали чета днешно издание на Ню Йорк Таймс или такова от 70-те?" Уолър казва: "Разговорите не са се променили особено за тези 50 години и не знам дали да бъда озадачена от това и до каква степен."

Запалената феминстка Бланшет споделя, че често е срещала критики за ляво клонящите си възгледи по време на израстването си. Днес обаче тя е горда за напредъка, който бележи феминисткото движение.

Тя казва: "Всъщност жените споделят своите f-ups, провали и страхове, и в някакъв смисъл, ние вървим заедно напред, докато искрено се наслаждаваме на това, в което сме добри. Смятам, че жените завяват своето място не само за индивидуална изгода, а и една за друга." Много е важно да се обърнем назад и да видим как това се е случило в една такава система, каква е била тя и как можем да я променим, така че да е по-добре за всички."

За Уолър, нейна "скъпа приятелка" и сценаристката на "Телма и Луиз“ - Кали Хури й помогнаха да открие феминизма вътре в нея. 

Уолър си спомня: "Използвах фразата, 'Не съм феминистка, но-', а тя ме спря и каза, 'Вярваш ли в това? Вярваш ли в това? Вярваш ли в това? Вярваш ли в това?' Всеки път отговарях на въпроса с "да“. Тогава тя каза: "Ти си феминистка. Спри да се срамуваш да използваш тази дума. Това не е мръсна дума."

Макар и с различни политически гледни точки, Бланшет отбелязва, че Шлафли е "работила изключително усърдно", за да създаде наследството, което е оставила днес. 

"Тя беше много старателна и умна. Смятам, че успя да стигне толкова далеч благодарение на собственото си усърдие. Всъщност, не дължеше никому нищо."

"Мисис Америка“ може да гледате по HBO GO

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още АвангАрт