Какво да гледаме: чешката шпионска драма „На тъмно“ и още европейски продукции

HBO Европа ни предлага 15 изключителни заглавия, които бързо намират решение на въпроса „какво ще гледаме днес“.

Новото попълнение в селекцията Продукции на HBO Европа е чешката шпионска драма "На тъмно“, чието действие се  развива в края на 1989-та и в навечерието на Кадифената революция, сложила край на 40-годишното руско господство. Сериалът от шест части ни потапя в света на тайните служби и дисидентската общност (сред чиито рожби е и знаменитият президент на Чехословакия Вацлав Хавел). В центъра на историята е обикновена жена, която не принадлежи на нито един от тези два свята, но е принудена да разкрие неочаквани тайни.

Освен на зрители, които са били съзнателни през онази епоха, сериалът цели да се хареса и на по-младата публика. С голяма автентичност "На тъмно“ улавя и светския живот при комунистическа власт в Чехословакия. Обърнато е внимание на детайлите, обществените пространства, интериора в домовете, характерен за онези години. В историята са вплетени ежедневните бюрократични процедури и параноичното недоверие, което слага отпечатък върху взаимоотношенията на хората. Поредицата отразява периода непосредствено преди падането на тоталитарния режим и в други аспекти, като в същото време извежда редица смущаващи паралели с настоящата глобална политическа ситуация, не само чрез описване на света на тайните служби. 

Copyright © HBO Europe

Продуценти за HBO Европа са Тереза ​​Полачова и Стив Матюс в партньорство с ETAMP Film, а сред водещите актьори виждаме Татяна Паухофова ("Горящият храст“ на HBO), Хати Морахан ("Красавицата и звярът“, "Алиса в огледалния свят“) и канадският актьор от чешки произход Дейвид Найкъл ("Стрелата“, "Утреландия“), за когото това е първи чешки проект, след като на 5 годишна възраст напуска Прага заедно с родителите си. 

Ако търсите доза добри европейски продукции за предстоящите по-студени дни, имаме още предложения, изненадващи с различни теми, изключителни сценарии и силни актьорски присъствия. 

"Футболният ексцентрик“, Испания 2019, документален

Героят на този документален сериал на HBO е Хесус Гил – строителен предприемач, футболен магнат и политик. С противоречиво реноме, ексцентричен до мозъка на костите и отказващ да се съобразява с правилата във всяка от сферите, в които се изявява, Гил има едно много важно качество – знае как да се хареса на хората, в следствие на което е обожаван от испанските медии. Те и феновете на Атлетико Мадрид – футболният клуб, чиито президент е в продължение да на цели 16 години, са готови да му простят дори и многобройните нарушения на закона и неособено чисти сделки и скандали, в които постоянно е забъркан. Сериалът се опитва да даде отговор и на важния въпрос защо масовата публика се оставя така лесно да бъде прелъстена от личности със съмнителен морал и цели.

 

"Йоста“, Швеция 2019

Йоста (Вилхелм Бломгрен) е 28-годишен детски психолог, който получава първото си назначение в провинциално градче. Напуска Стокхолм и заживява в малко къща под наем насред гората. Иска да е най-добрият човек на света и да помага на всеки срещнат. Понякога нещата се получават, но понякога не... 

Copyright © HBO Europe

"Времевите имигранти“, Норвегия 2019

Действието се развива в близкото бъдеще, където започва да се случва нов феномен – ярки светкавици се появяват над океана и там се появяват хора от миналото. Те идват от три различни епохи: Каменната ера, времето на викингите и края на 19 век. Никой не разбира как това е възможно, а хората от миналото, наричани "времеви имигранти“, нямат спомен какво се е случило. Години по-късно Алфхилдр, която е от викингската епоха, започва работа с полицейски инспектор Ларс Хааланд като част от програмата за разпити на полицията. Докато разследват убийството на жена с татуировки от Каменната ера, Ларс и Алхилдр правят неочаквано откритие. 

"Храна за любовта“, Испания 2019

Алгоритъмът на приложение за любители на храната събира двамата главни герои – 30-ина годишни мъж и жена, които решават да се опознаят въпреки наранените чувства от предишни връзки. В рамките на няколко дни те сверяват вкусовете си като любовта си към японския плод юдзу и ненавистта си към кулинарните претенции. А основната проверка ще е дали страстта им към храната е достатъчна, за да започнат връзка.

"Успех“, Хърватия 2019

"Успех“ е многопластова драма, изградена около силни персонажи, която проследява преплитащите се истории на четирима непознати, всеки от които е по свой начин смазан от жестокото градско ежедневие. Трагично събитие свързва завинаги тези обикновени и много различни един от друг хора. Когато последиците от делата им започват да се отразяват на всеки аспект от живота им, те решават да отвърнат на удара. "Успех“ е горчива ода за Загреб, която разкрива проблемите на различните прослойки на съвременното общество чрез житейските истории на обикновени хора, принудени да стигат до крайности от същото това общество. Въпреки че на пръв поглед основният фокус е върху хърватската столица, сериалът разказва многопластова общочовешка история за чувствата, властващи над нашето съвремие – фрустрация, безсилие и пасивност, но също така любов, трудолюбие, преданост, несигурност и готовност за извършване на престъпление.

Повече за сериала може да откриете тук.

"В сенките“, Румъния

"В сенките“ e драма с елементи на нео-ноар комедия, разказваща историята на мъж, навлязъл в опасния свят на букурещката мафия и принуден да води двойствен живот – като шофьор на такси и събирач на дългове за могъщ гангстер.

Сезон 2: Релу живее двойнствен живот. Съпругата му, с която е разделен, и дъщеря му не знаят, че той работи за престъпния клан Капитану. Проблемът е, че дъщеря му се омъжва за сина на неговия шеф и това може сериозно да обърка нещата.

Сезон 3: След като се изправи лице в лице срещу Емилиан в миналия сезон, Релу трябва да използва всичко и всички, за да остане една крачка пред своя враг и преследвачите На карта е заложена не само неговата свобода, но и семейната империя Докато Капитану се опитва да запази контрол над бизнеса, брат му го насочва към международни води с помощта на Релу Емилиан и Релу се опитват да се надхитрят взаимно, а Нико се е превърнала в пионка в тяхната игра, но да играеш и за двете страни е изтощително Семейството на Релу се разпада и изглежда нищо не може да го предотврати Джина излиза със Себастиан, Чъки губи контрол, а Магда се опитва да превъзмогне загубата на бебето Но дали Релу все още продължава с опитите да поправи нещата?

"Глутница“ (Wataha), Полша

Сезон 1: Патрулиращи по склоновете на планината Биешчади граничари загиват при бомбен взрив. Оцелелият капитан Ребров (Лежек Лихота) губи не само най-близките си приятели, но и любимата си и решава да открие виновника за тяхната смърт. Дали истината в крайна сметка ще излезе наяве или разследването просто ще увеличи неизвестните в и без това сложното уравнение на мръсни политически игри и предателства?

Сезон 2: Четири години след събитията от първи сезон в пограничната област цари смут, тъй като все повече хора се опитват да преминат нелегално от Украйна в Полша и граничарите работят под огромно напрежение. Когато в района е извършено брутално убийство, разследването е поверено на прокурор Додош (Александра Поплавска), която се завръща в планината Биешчади. 

Сезон 3: Третият сезон се разгръща, когато служителите на граничната охрана задържат двама мигранти, които се опитват да избягат от Полша в Украйна. Ребров отново се оказва в центъра на събитията и заради разследването се налага да остави комфорта на офиса и да се завърне в планината Биешчади. 

"Заслепени от светлините“, Полша 2018

По едноименния бестселър на Якуб Жулчек

Сериалът проследява седем дни от живота на дилъра на кокаин Куба (дебютна роля за Камил Ножински). Когато перфектно организираният му свят потъва в хаос, той е принуден да вземе най-важните решения в живота си. Куба е мистерия - колните виждат само красиво лице, скъпи дрехи и лъскава кола. За него се знае се малко, познава много хора, но има само един приятел. Куба е уморен от живота си, иска да избяга някъде далеч и купува два еднопосочни билета. Ще събере ли достатъчно кураж, за да се пребори със собствените си демони? 

"Пактът“, Полша

Действието на сериала се развива в съвременна Полша. Пьотр е разследващ журналист, а разкритията в поредната му статия предизвикват медийна буря, чиито последствия ще са изненадващи и трагични. Това е историята на едно поколение, родено в комунистическа Полша, но преживяло политическата промяна, за вярата в новия ред и свободата, които обаче идват на определена цена. 

Сезон 2: След като открива доказателства за корупция по високите етажи на властта, Пьотр Гродечки няма да се поколебае да направи всичко, за да изкара наяве истината. Но не е толкова просто, колкото му изглежда.

Copyright © HBO Europe

"Хакервил“, Румъния 2018

В центъра на историята са 14-годишен геймър и немско-румънския екип за киберпрестъпления. След като системата на една немска банка е хакната, следите водят екипа до дома на момчето в Тимишоара. Немската полицайка трябва да работи с румънския си колега, за да разреши случая. Пътуването ще я върне в мрачното минало на семейството ѝ, а сблъсъкът на културите е ярък.

"Мълчаливата долина“, Румъния

Мълчаливата долина е местността, в която се развива действието в сериала. В центъра на историята е връзката между двама тийнейджъри – Филип Замфир и Хориа Дякону. Момчетата стават свидетели на поредица убийства, но не разкриват нещата, които са видели, за да запазят собствената си тайна: срещите им, в които изследват връзката си и се притесняват от предразсъдъците на познатите и роднините си. 

Copyright © HBO Europe

"Златен живот“, Унгария

"Златен живот“ проследява в три сезона историята на семейство Миклош, което живее охолен живот, постигнат с поредица от измами. Зад спокойната фасада на щастието, постигнато с кръв и предателства, има гняв. Един ден бащата решава да започне начисто и това става причина да се зароди война между деца и родители.

"Пустош“, Чехия 2016

Хана Сикорова е кметица на малко село в Северна Бохемия, чиито жители живеят бедно, въпреки че в земите им има залежи на въглища. Голяма въгледобивна компания има апетити към мястото, но Хана застава на пътя на плана им да уговорят селяните да продадат земята и да изоставят къщите си срещу щедро обезщетение. Когато голяма сделка е на път да бъде финализирана, Миша, 14-годишната дъщеря на кметицата изчезва мистериозно. По пътя към разплитането на загадката историята се разклонява в няколко сюжетни линии, които се допират по най- неочаквани начини.

"Мамон“, Чехия 2015

Сериалът на НВО се развива в днешна Чехия, но предисторията на събитията в него от през 90-те. Главният герой е журналист, който разследва проблеми в голяма държавна енергийна компания, чийто доректор е брат му Даниел. След серия статии, общественият натиск принуждава Даниел да подаде оставка, а малко след това той умира при неизяснени обстоятелства. 

бюлетин

още авангарт