Хърватска, шапки долу!

Сериалът „Успех“, или как се прави истински добра телевизия.

По принцип не обичам да пиша за неща, които намирам за бледи. Има такива хора, ситуации, сериали, филми... Всички ги знаем, гледали сме ги, слушали сме ги, излизали сме тях. Няма нищо по-безинтересно от скучна жена, слабо уиски и кофти сериал. Животът на много хора би бил толкова по-добър, ако можеха да се лишат от поне едно от трите, а ако е възможно, и от всички накуп. Уви, животът не е идеален. Той е доста скапан и тези три фактора често присъстват в него и влияят за скапването му, питайте когото се сетите.

Слава богу, понякога отнякъде изниква нещо, което ни изненадва. Най-често тия изненади идват в странна форма, винаги неочаквано и нахлуват в иначе скучното ежедневие, за да оправя вкуса ни. Едно от тези неща и най-често срещано от изброената тройка, е добрият сериал.

Телевизията толкова се е развила, платформите за онлайн гледане са станали толкова големи, силни и продуктивни, че човек понякога не успява да види всичко и разни изключителни неща му се изплъзват. Изключителните неща обаче, намират начин да стигнат до теб. Те най-често на пръв поглед изглеждат като обикновените неща, но ти разбираш, че в тях има нещо специално едва, когато те ударят в лицето. И след това не можеш да отместиш очи. Ето тук вече говоря предимно за телевизия.

В този напъпил нов телевизионен сезон, където всеки се бори за вниманието на зрителя – този колос на авторитета и всезнанието, кое става и кое не, този силен и смел владетел на мишката (защото, нека си признаем, много малко от вас вече гледат телевизия по аналоговия начин), той определя правилата. В началото на този нов телевизионен сезон HBO Европа решават най-после да пуснат продукция, по която работят от близо две години. Сериалът идва от Хърватска, а името му е "Успех“. 

Знам, че много хора са писали и са ви казали неща за "Успех“ - къде прехвалени и заради това звучащи като нелепа скрита реклама, къде обратното, къде с недомлъвки са ви обяснили за какво става дума, ама не точно. Пък може и да е точно, нямам идея. Знам, че това, което аз видях ,не ме запали да искам да изгледам "Успех“, започнах го почти насила. Реших да му дам шанс с един епизод и то защото тая огромен сантимент, както към Хърватска, така и към нейната сестра – великолепната Сърбия. 

"Успех“ се прави под вещото ръководство на НВО Европа, които следят процеса и одобряват сценария своевременно. Сценарист е Марджан Ачевски, а режисьор е Данис Танович – режисьорът на филма "Ничия земя“ от 2001-а. Не, че името трябва да говори на някого нещо, просто филмът има "Оскар“ във времената, в които да имаш "Оскар“ си беше престиж. 

Сериалът проследява историите на четирима независещи един от друг персонажи, които поради неприятно стечение на обстоятелствата се срещат една вечер, случва им се нещо доста гадно – един човек умира, а те решават да действат на своя глава. Оттам насетне се намесва полицията, корумпираните бизнесмени и един наркотрафикант. Отново независещи един от друг, но вплетени заедно в това общо кълбо на абсурда. Не го казвам случайно, абсурдът на живота владее сюжета и води след себе си поредица от злополучия, кое от кое по-нелепи и неприятни за нашите основни персонажи. Те обаче се борят до край и не се дават, така както не би се дал нито един от нас, попаднал в подобни обстоятелства.

"Успех“ е перла в короната на хърватската телевизия. Той е заимствал от най-добрите, за да създаде свой собствен плътен и достоверен свят, базирайки основния си сюжет на народопсихология и нравите на Балканите. В този смисъл ще познаете и нашето село в много ситуации там. Почерпете се с тях и знайте, че винаги има хора, на които им е по-зле. 

Сериалът е структуриран като ретроспекция от разказа на един от основните персонажи – нещастникът Кики, чиято единствена цел е да спаси жилището и семейството си. Историята започва с него, покачен на почти театрална сцена, с тон на водещ на нелепа телевизионна игра, който  разяснява на притихнала в тъмното публика кои са стъпките към успеха! В този смисъл третата стъпка към успеха е да имаш цел и да я преследваш, независимо от всичко. И Кики спазва съветите си почти дословно. Неприятните обстоятелства го довеждат до запознаването му с банкерката и отегчена съпруга Винка, главният архитект на града Харис и непокорната тийнейджърка Бланка, чието голо великолепно тяло, буен нрав и облеклото на бъдеща развратница, ще ви се усладят като бонбон. Те четиримата се изправят срещу корумпиран бизнесмен, който иска да сложи тежката си ръка върху града, дебел бръснат наркотрафикант и нахъсана полицайка. И то просто, защото са били в неправилното време на неправилното място. Но не започват ли всички готини истории именно така?

Моментът, в който нещата са могли да се развият някак, преди да се развият иначе, е пиковият миг за нашите персонажи. Оттам насетне следва само нанадолнището. Пътят им надолу по стълбицата на правилното и грешното, моралното и етичното, редното и нередното, е побран в шест стегнати като корсет епизода, които освен, че ще ви научат как да бъдете хипер успешни, ще ви донесат личната наслада, че сте видели нещо наистина добро. "Успех“ е онова, което наричам чудесна телевизия – не очакваш нищо особено, а тя те шамаросва още в началото. От начина, по който подхожда към историята, през перипетиите, персонажите и конфликтите, до начина, по който излиза от цялата каша, която е натворила. 

Няма да ви занимавам още дълго с хвалби, може и вече да сте ги чули. Нито с разкази по сюжетните линии, тях ще си ги проверите онлайн или ако видите сериала. "Успех“ е онова, на което хлапетата в наши дни викат: супер яко, а ние по-възрастните, просто цъкаме с език, сакън да не изглеждаме по-емоционални.

Псувните на сръбски, начинът, по който само с една отличителна дума, която се споменава множество пъти, можеш да наречеш жена с всички обидни епитети на света, красивият нощен Загреб и музиката на финала, която винаги е хитова хърватска рок песен от 60-те и ти къса сърцето, са бонусите към "Успех“.

Другият бонус е Бланка. Защото Бланка е завинаги! А ако изгледате сериала докрая ще разберете и защо!                   

бюлетин

още реакция