Филмът „Джуди“ - за огромния талант и безкрайната болка в eдно

Рене Зелуегер влиза в ролята на звездата Джуди Гарланд, показвайки ни живот, за който всеки мечтае, но никой не иска в действителност.

От месеци в Холивуд упорито се говори, че Рене Зелуегър ще е новата носителка на “Оскар” за главна женска роля за превъплъщението си в американската икона Джуди Гарланд. Естествено, трябваше лично да се уверя в това и преживяването е наистина разтърсващо.

Рене Зелуегър е толкова истинска в своята болка и загуби - без дом, далеч от децата си, с неустоимо привличане към сцената, алкохола, хапчетата и грешните мъже, че те потапя в света на героинята Джуди от първата минута.

Носителка на “Оскар” за поддържаща роля в “Студената планина” и номинирана още два пъти, включително за мюзикъла “Чикаго”, Зелуегър пее всяка една песен с толкова емоция, че настръхваш. Тя звучи едновременно като Джуди Гарланд и в същото време успява да придаде съвременност на толкова обичаните парчета на иконата на американския шоубизнес.

“Джуди” разказва историята на една отчаяна майка, абсолютно разорена, бездомна и лишена от двете си деца Лорна и Джоуи. Джуди ги оставя при бившия си съпруг Сид (в ролята е прекрасният Руфъс Сюел) и следвайки съветите на мениджъра си, се насочва към Лондон, където публиката все още я обожава и не е станала свидетел на саморазрушителното й поведение. Тя почти не спи и не яде, пие и взима всякакви хапчета. Истински самотна е и много объркана до момента, в който се качва на сцената. Успее ли да стигне до нея, е разтърсваща в таланта си.

Филмът на британския режисьор Рупърт Гулд проследява паралелно последната година от живота на Джуди, както и моменти от порастването й в студиата – дете, на което е забранено да яде или да се забавлява като другите, приспивана от малка с хапчета и тренирана само и единствено за едно – сцената.  С липсващи родители, които да се грижат за нея, Джуди знае само как да бъде звезда. За кратко във филма се появява и дъщеря й Лайза Минели, която е плод на любовта й с втория й съпруг – Винсънт Минели, а Сидни Лъфт – баща на Лорна и Джоуи, е съпруг номер три.

След него Джуди е била омъжена и за актьора Марк Херън, но само за 5 месеца. За него твърди, че я е ударил, което води до преждевременна раздяла. Самият Херън живее с мъж през по-голямата част от живота си. Джуди, а впоследствие и дъщеря й Лайза, са икони за гей общността - факт, застъпен и във филма. 

Легендата Гарланд е била омъжена общо 5 пъти, включително за 12 години по-младия мениджър на барове – Мики Дийнс, който е нейн съпруг до смъртта й. Във филма Мики е страхотно пресъздаден от актьора Фин Уитрок, който впечатлява с няколко заглавия през последните години, сред който “Убийството на Джани Версаче” и “Несломен”. 

Родена като Франсис Етел Гъм, Джуди Гарланд се превръща в икона на американския шоубизнес именно заради разнородния си талант да пее, да играе, да танцува, да забавлява. Тя е артист във всяко едно значение на думата. Непрекъснато критикувана, че не е достатъчно красива, тя носи огромни пари на студиата с ролите си в “Магьосникът от Оз”, “Роди се звезда”, “Meet me in St. Louis”, прави собствено шоу “The Judy Garland Show” и на 39 години е най-младата носителка на наградата Cecile B. De Mille за цялостен принос. Има “Оскар”, “Златен глобус”, “Тони” и “Грами” за най-добър албум като първата жена в историята на наградите.

Въпреки всичко това, тя си отива на 47 години - нещастна и разорена, след случайно предозиране с хапчета. Последният й съпруг Мики Дийнс е този, който я намира и който твърди, че се опитва да възроди кариерата й в последните години. Безуспешно. Джуди Гарланд остава завинаги икона на огромния талант, но и на безкрайната болка. 

Филмът “Джуди” и Рене Зелуегър безкомпромисно улавят именно тези нюанси. Да бъдеш звезда, която страда от това, че е звезда, но не умее нищо друго и е в опасна зависимост със сцената и пороците си. Рене се завръща в абсолютно топ форма и припомня на целия свят защо тя самата е звезда с огромен талант, която не се притеснява от изключително близки планове, изгърбване, изкуствени зъби и цялостно сливане с образа във всяко едно движение и мимика. Зелуегър споделя, че това, което най-много я е впечатлило в образа е, че Джуди е продължавала напред, независимо от всичко.

“Джуди” - живот, за който всеки мечтае, но никой не иска в действителност. 

Можете да гледате “Джуди” в програмата на Киномания, а от 13-ти декември и по кината. 

бюлетин

още авангарт