Будапеща: град от приказките

Ако Братя Грим можеха да пишат за всеки един град на света, биха избрали именно Будапеща.

Будапеща, красивата столица на Унгария, се намира изключително близо до София. Делят ги само някакви километри, но и цяла пропаст културни различия. Будапеща сигурно е най-красива през пролетта и ранното лято. Дунав е красив и от двете страни на моста Сечени, слънцето огрява парковете, хората са мили, бирата е вкусна, а базилика "Свети Стефан“ гордо се извисява над всички и може да бъде видяна от почти всяка точна на центъра на града.

Ако Братя Грим можеха да пишат за всеки един град на света и да поставят своите плашещи и вълшебни персонажи във всяка една точка на Европа, то сигурна съм, биха избрали именно Будапеща. Страшна и красива едновременно, стара и нова, Будапеща е съвкупност от култура и модерен комерсиализъм, който й отива, въпреки особената комбинация. Това е градът, в който се достига до точката на пълно удоволствие на всяко приключение.

Пристигането в Будапеща става със самолет, като вариантите са няколко. WizzAir са единствената компания у нас, която лети директно до града на приказките. Летището е много близо до центъра на града, има-няма 20-30 минути с кола, и е обслужвано от автобус, метро и таксита. Каквото и да правите, както и да го планирате, намерете си място за спане в самия център на Пеща – новата част на двете половини на столицата на Унгария. Буда е малко по-далеч, районът е хълмист и е очарователна, но по малко по-различен начин. 

В центъра на града почти всичко е на пешеходно разстояние. Аз бях отседнала в самия център на като в едната посока се намираше най-големият парк – т.нар. Градски парк. Той беше на 15-20 минути пеша. В другата посока беше Дунав. През първия  ден изберете именно него… всъщност, избирайте го винаги!  

Мостът Сечени или Въженият мост заслужава да бъде обходен. Той е най-известната забележителност, която свързва новата Пеща със стария град Буда. Пийте кафе, бира или обядвайте в Буда в началото на старата част на града. Нагоре по хълмовете може да видите прекрасни примери на типична стара архитектура, както и извисяващия се над всичко Замък Буда – него си го оставете за някоя вечер.  

Минете по основната част на Дунава, там ще видите мемориала за евреите – така известните обувки и ще стигнете до най-впечатляващата сграда в града – унгарският парламент. Ако "Пепеляшка“ се развиваше в модерни времена, принцът щеше да живее или поне да работи там. И на фона на този шедьовър на архитектурата, който вечер свети ярко, облят от топла жълта светлина, щяха да се случат най-важните сцени от приказката. Вечерта си запазете за някой бар в Пеща, тя разполага с много такива, и пийте бира или доста по-силното питие малинка – вид плодова ракия, която не може да опитате никъде другаде.

Базилика "Свети Стефан“ е абсолютно задължителната забележителност, която всеки човек, стигнал до бреговете на Будапеща, трябва да види. Тя се намира в центъра на Пеща, над всички сгради. За да стигнете до нея се минава покрай сградата на Операта, Синегогата и няколко църкви, които също заслужават внимание. Операта предлага следобедни турове из коридорите и залите си, които може и да направите, но като че ли, дори грандиозното фоайе е достатъчно.

"Свети Стефан“ обаче е мястото, което заслужава цялото внимание на дневната светлина. Голяма и впечатляваща отвън и още по-голяма и впечатляваща отвътре, Базиликата е творението, с което унгарският народ се гордее най-много. Връхната точка, в буквалния смисъл на думата, е кулата на "Свети Стефан“. На самия й връх може да бъде видяна почти цяла Будапеща и гледката е впечатляваща. Качването до там става посредством асансьор или стълби, но аз горещо препоръчвам стълбите, защото са много красиви, безкрайни и създават усещане, че нещото горе наистина си заслужава. И това е точно така. Гледката е толкова красива, че дори правенето на малоумно селфи е напълно разбираемо и поносимо. Дори, ако не го направите, ще е направо жалко. 

Вечерта, която в студените дни се спуска доста рано, си запазете за замъка Буда. До него се стига с такси и се намира в старата част на града. Голям, широк и пищен, замъкът е точно това, което очаквате от него – място, в което някога са убивали дракони и са спасявали принцеси. А от една от кулите му може да видите Дунава и да се насладите на облетия в светлина Парламент. Замъкът Буда разполага с луксозен ресторант, който открива гледка към реката и предлага унгарски вина и гурме кухня. Както и класическа музика на живо.

Оставете си един ден за релакс, малко преди заминаване. В него посетете прословутите термални бани в Будапеща и парка. Не непременно в този ред. По моите впечатления, първо отидете до парка, където може да видите Колелото на времето, а след това се насладете на термалните бани. Баните са огромни, известни, пълни с хора и се намират до замъка Вайдяхуняд. Може да прекарате там цял следобед и да се местите от басейн в басейн, но четете внимателно табелките, защото всяка една вода е с различна температура. Може да уцелите горещ басейн или пък за нещастие – леден. Вечерта запазете за бира, разбира се, и гледки на този град от "Хиляда и една нощ“.

След няколко дни в Будапеща, където трябва да сте попили от културата, забележителностите, различния и спокоен живот, защото хората там са именно такива, може да си тръгнете с приятно усещане и с идеята, че сте станали участник в една модерна приказка. 

Италия плажове Прага

бюлетин

още рестарт