Как да откриваме прекрасното във всяка ситуация

Не сме от онези вечни оптимисти, но пък имаме добри идеи за справяне с всичко. Почти.

Далеч сме от мисълта за непрекъснатия, сякаш безпричинен оптимизъм. Не сме и от хората, които са вечно усмихнати, ведри, готови за нови приключения, особено рано сутрин. Като че ли предпочитаме моментите, в които слънцето грее небрежно, обещавайки ни запомнящ се следобед, който пък да прерастне в нощ, пълна с истории. Признаваме, че понякога се подаваме на всеобщата вълна от недоволство и обичаме да мърморим. Без да осъзнаваме, че дори и един обикновен разговор, пълен с какви ли не оплаквания (в повечето случаи безпочвени), може да се превърне в начало на обещаващо прекарване. Стига да е с точната компания.

Нали знаете, има дни, в които като че ли нищо не е както трябва. Няма как да не ви се е случвало: закуската не е вкусна, спи ви се, не искате да сте на работа, мечтаете за уикенда, искате почивка, искате море, искате да се излегнете на хамак в парка и да се отдадете на сладко нищоправене. Списъкът с желания става неизчерпаем и правопропорционален на невъзможността му да се изпълни на мига.

Ето, точно за такива моменти имаме решение. Почти революционно. Крие се в един-единствен въпрос. Не можем да променяме всички обстоятелства, но пък можем да променим начина, по който реагираме. И тук клишето с розовите очила ни върши отлична работа. Не, не говорим за замъглено, неясно виждане - а за осмисляне на ситуацията, бързото вътрешно питане Какво значение ще има това утре?, и подминаването на пръв поглед развалящата деня ситуация с усмивка.

Изпробвали сме какво ли не във връзка с поддържането на доброто настроение и сме се възхищавали искрено от онези усмихнати гурута по позитивно мислене и сякаш вроден оптимизъм. Но ето, тези пет стъпки работят наистина. Проверено и доказано от хора, които никак не обичат да стават рано и предпочитат да прекарват времето си в сладки разговори с любими хора. Или в тотално абсурдни занимания, като гледане на клипчета с алпаки.

Смейте се

Просто се надсмейте над ситуацията. Няма как да не ви е избивало на смях тогава, когато последствията от несръчността ви, например, доведат до абсурдна ситуация. А колко пък хубави спомени се раждат от една абсурдна ситуация?

Бъдете търпеливи

Това е най-трудното, признаваме. Но в момента не говорим за онзи философски аспект на търпението. По-скоро ежедневното му измерение: по време на дълга опашка, задръстване. Кой знае, може някой точно в този момент да се влюби в усмивката ви.

Помощ от приятел

Приятелите са хора, които слушат глупостите ни, казват ни, че са глупости, и продължават да слушат. Е, едва ли има по-добра спешна помощ за оправяне на настроението. В екстремни и не толкова ситуации.

Помислете за утре

Нов ден, нов късмет. Досадно твърдение, повтаряно ни с години, но абсолютен факт. Утрешният ден е най-доброто време да направим нещо страхотно. И ако днес сме се поляли с кафе или сме заключили ключовете си в колата, няма гаранция, че това ще се случи и утре. Напротив, със сигурност ще бъде нещо много по-интересно.

Позитивизъм, живеещ в бутилка

Нито една хубава вечер не е започнала с “Ядох салата и…”, нали? А именно абсурдните ситуации са онези, които можем спокойно да екранизираме. Рецептата, за да открием прекрасното дори в най-неочакваната ситуация, е проста: Somersby, любимо място и добри съучастници.

П.П. Този текст беше написан в току-що наводнен апартамент. Но сега пък е по-чист от всякога.

Не е ли страхотно? 

бюлетин

още рестарт