NeterraTV+ канят Cinelibri в домовете ни

Отваряме вратите за най-добрите филмови адаптации.


След края на почивните дни през май и на прага на лятото винаги настъпва онова време, в което правим планове за почивките си, кроим идеи за предстоящите топли дни и мечтаем. Отлично знаем, че изкуството е най-добрият стимулатор на въображението, защото няма нищо по-вдъхновяващо от добре разказана история. А става още по-хубаво, когато тя е извървяла пътя си от белия лист до големия екран и е стигнала до домовете ни.

В началото на месец май любимия ни фестивал Cinelibri и платформата Neterra TV+ ни зарадваха с най-доброто от филмовите адаптации през последните години. Посвещаваме месеца на обичани заглавия, които си припомняме в домашния уют и в компания на най-близките ни хора. След финалните субтитри си говорим за видяното, извикваме в спомените си пасажи от книгата, вдъхновила произведението и след това… си пускаме следващо незабравимо заглавие.

Ето и селекция на АртАкция: 


В очакване на Боджангълс

…защото винаги можем да си измислим някоя хубава история, когато реалността е тъжна или банална.

Неустоимо красивата актриса Виржини Ефира и страхотния Ромен Дюри ни канят на парти на Лазурния бряг през 50-те, повеждат ни към необикновени вечери в Париж и накрая отварят портите на замък край испанското крайбрежие. 

 „В очакване на Боджангълс“ (Франция, Белгия, 2022) разказва трогателна история за живота, изживян като танц – апотеоз на любовта.

Филмът е вдъхновен от поетичния роман „В очакване на Боджангълс“ на френския писател Оливие Бурдо, който миналата година беше сред специалните гости на Cinelibri. 


Изгубени илюзии

…защото всяка нова надежда е една нова пролет.

Филмът на Ксавие Джаноли изисква няколко гледания. 

Едно за обемането на историята.
Второ за наслада от актьорската игра.
Трето за пълно удоволствие от музиката, образите, ролите. За осмисляне.

Да адаптираш произведение на Балзак е смелост, която притежават малцина. Режисьорът Ксавие Джаноли не само дръзва да се заеме с визуалната интерпретация на класическото литературно произведение, но и мечтае за това през целия си съзнателен живот. Нарича филма своето „туптящо сърце“. А в него участват Бенжамен Воазен, Венсан Лакост, Ксавие Долан, Жерар Депардийо, Андре Маркон, Жана Балибар, Сесил дьо Франс. Заедно разказват привидно бляскавата, но всъщност доста зловеща приказка, в която Париж изкусително повдига полите си, за да покаже на един млад поет като на достоен ученик отблъскващата си голота… и да демонстрира на всички нас колко много неща в т.нар. четвърта власт не са се променили от XIX век до днес.


Петер фон Кант

… защото понякога всичко, от което се нуждаем, е мощна енергия от любов и ревност, хумор и съблазън.

Филмът на Франсоа Озон е свободна адаптация на „Горчивите сълзи на Петра фон Кан“ от „Лошото момче на немското кино“ Райнер Вернер Фасбиндер.

Озон е един от най-дръзките визионери на съвременното европейско кино и в неговите ръце култовата история акумулира мощна енергия от любов и ревност, хумор и съблазън - всичко, което прави качественото изкуство и реалния живот толкова неразривно свързани.

Озон превръща героинята Петра в мъж, изигран великолепно от Дени Меноше. Неслучайно още с появата на филма ролята му впечатли и зрителите, и критиката. 


Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?

…защото понякога най-прекият път към щастието е през спомените за детството.

Завладяващата анимация на Амандин Фрьодон и Бенжамен Масубр вече е един от любимите филми на малките, но и на техните родители. 

Нежната история ни отвежда край Монмартр, където карикатуристът Жан-Жак Семпре и писателят Рьоне Госини се надвесват над голям бял лист хартия и вдъхват живот на едно малко палаво и симпатично момче, което ще придобие известност като малкия Никола и ще се превърне в една от най-обичаните детски поредици. В този прелестен филм Семпе и Госини ще разкажат историята на своето приятелство и на съвместната си творческа кариера и ще осветлят истината за едно детство, изпълнено с надежди и мечти.


Теодор Ушев: Невидими връзки

…защото понякога отговорите са там, където е започнало всичко.

В документалния си филм режисьорът Борислав Колев ни среща с (не)познатия Теодор Ушев. Емоционален, вълнуващ и трогателен филм, който не би оставил нито един зрител безразличен.

Световноизвестният автор на анимационно кино и визуален артист Теодор Ушев в пътешествие през времето и пространството: от знаковата 1968-а, в която е роден, до наши дни; от родния му Кюстендил до космополитния Монреал; от очите на красива циркова актриса до едни тайни надписи, които мистериозно изплуват в нощна София; от първия му ученически анимационен филм до номинацията за „Оскар“, спечелените най-престижни фестивални награди и избора му за най-влиятелен аниматор в света през първите две десетилетия на XXI век.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

бюлетин

още рестарт