Пет пици, превърнали се във филмови феномени

Пици от историята на киното и тяхното влияние отвъд големия екран.

Винаги ни се иска да опитаме храната, която виждаме на големия екран. Дали подтикнати от насладата, изписана по лицето на любимия ни герой или защото ни се струва, че ядат нещо по странен начин - ние искаме сетивата ни да усетят това, което и те. Всъщност, дотолкова сме любопитни за това какво хапват нашите любимци, че превръщаме заведенията, където се хранят, в забележителности, а храната им в деликатес. Ето и няколко знаменити пици от историята на киното и тяхното влияние отвъд големия екран. 

Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк 

Пицата и "Сам вкъщи" вървят ръка за ръка, а любимата пица със сирене на Кевин е почти толкова важен герой в поредицата, колкото и той самият. Въпреки, че Кевин често си похапва пица във филмите, най-знаменитата сцена е тази в лимузината. Сцената е толкова емблематична, че от хотел “Плаза” в Ню Йорк пресъздават тази туристическа разходка на Кевин. И както казват те: “Разбира се, нито едно пътуване с лимузина не би било пълноценно без вкусна пица с горещо сирене, на която да се насладите, докато преживявате известната сцена с пицата в лимузината на Кевин.”

Треска в събота вечер 

Джон Траволта популяризира пицария "Лени" (1969 г., 86-та улица) в хитовия филм от 1977 г., “Треска в събота вечер”, в който играе Тони Манеро. Във филма той си поръчва две пици една върху друга и ги хапва докато се разхожда по улиците на Бруклин. Тази емблематична сцена е толкова популярна и до днес, че хората все още си поръчват “двуетажно” парче, а пицария "Лени" се е превърнала в туристическа дестинация.

Яж, моли се, обичай 

И ето че стигнахме и до Италия с пица "Маргарита" от Неапол. Всеки, който е имал привилегията да пътува до Италия, знае, че тази пица е точно толкова вкусна, колкото Джулия Робъртс я представя във всеизвестната сцена от филма "Яж, моли се, обичай" от 2010 г. Дотолкова е въздействала на публиката тази сцена, че когато пицарията от филма отваря първото си заведение в САЩ, в новините описват заведението като: “Известната италианска пицария от "Яж, моли се и обичай".

Кошмари на Елм Стрийт

С напредването на поредицата "Кошмари на Елм Стрийт" Фреди Крюгер става все по-карикатурен в своите зловещи убийства. В тази известна сцена от четвъртия филм той измъчва една от жертвите с така наречената "пица за душата". И ако за нас “пица за душата” е “пеперони” или “барбекю пиле”, то Фреди Кругер приема наименованието една идея по-буквално. 

Костенурките Нинджа 

Във филма "Костенурките нинджа" от 1990 г. Донатело си поръчва пица от Domino's с дебело тесто и: "пеперони, гъби, лук, наденица, зелени чушки, черни маслини и БЕЗ аншоа" до адрес с номер 122 и 1/8, където тя, разбира се, е доставена. Макар и двете минути закъснение на шофьора да му костват 3 долара. А за колко значими неща можеха да отидат тези три долара? 

Ако всеки впечатляващ филм ни кара да пожелаем да се скрием в някой киносалон и там да се насладим на любимите си филми, то сме сигурни, че всеки разговор, в който присъства нейно величество пицата, би довел до това да пожелаем мигновено да се сдобием с няколко парчета божествена наслада за небцето. Кино-литературният фестивал CineLibri, подобно на Донатело, за поредна година се довери на Domino's, които не само че не правят компромиси с вкуса и качеството, но и се обединяват около смислени каузи, каквато е  Animal Rescue Sofia. През октомври и ноември пица Медитеранео става "Пица с кауза" и 2 лева от продажбата на всяка такава пица ще бъдат дарени на Animal Rescue. 

И ако след толкова приказки за пица сте огладнели, горещо препоръчваме да влезете в сайта на Domino’s, за да се запознаете с всички актуални вкусове и кампании. 

бюлетин

още рестарт