Време за пролет, време за литература

Или какво да не пропускаме в рамките на ПроЛетния базар на книгата пред НДК.

През 2021 г. отново ще имаме възможност да се насладим на традиционния базар на книгата, който ще събере под небето на София едни от най-новите и любими заглавия. Книжари от почти всички издателства ще бъдат на едно място и всяка шатра ще предложи на читателите си поезия, проза, разкази, специализирани четива, детски книжки и още всевъзможни литературни изкушения с големи намаления.  

Ето кои са едни от нашите любими книги, които не бива да пропускате:

“Ръководство за лоши дни”, Евелине Хелминк  

“Ръководство за лоши дни” на Евелине Хелминк не е поредната книга за самопомощ, която да ни кара да се преструваме, че животът е прекрасен, дори и в моментите, в които очевидно не е. Напоследък положителното мислене и идеите да бъдем благодарни за всяка болка, ни заливат отвсякъде, но необходимо и полезно ли е да залъгваме себе си? Fake it till you make it със сигурност не е най-градивният съвет на света и вероятно би било по-добре да го преформулираме на Feel it till you make it. Нека си признаем. Неприятностите са такива, каквито са. Болката е такава, каквато е. Лошите дни са такива, каквито са. И е хубаво да забавим темпото, да ги почувстваме и по този начин да ги приемем. Не е необходимо да се съпротивляваме, защото в крайна сметка колелото се завърта и дори когато се намираме долу, добре знаем, че скоро ще се озовем най-горе. Тъкмо заради тази философия “Ръководство за лоши дни” е една от най-полезните книги в последно време. “Позволява” ни да почувстваме и усетим всичко, без да се налага да си фантазираме, че то е по-хубаво, отколкото е. 

“Алиса в Страната на чудесата”, Луис Карол

Има книги, без които не можем. Истории, без които детството е невъзможно. Такава е “Алиса в Страната на чудесата” от Луис Карол и в домашните библиотеки винаги има място за още едно издание, особено когато то е с феноменалните илюстрации на френския екстравагантен художник Бенжамен Лакомб. Препоръчваме и на най-малките, както и на техните родители, да последват белия заек и смело да скочат в заешката дупка, където реалността е различна, по-цветна, причудлива и много по-красива.

“Двете книги за Алиса не са за деца, те по-скоро са единствените книги, които ни карат отново да станем деца.”  Вирджиния Улф 

“Приказки”, Братя Грим 

Говорейки за приказки и истории, без които не можем, няма как да подминем невероятното и разкошно издание на “Приказки” от Братя Грим, което е с вдъхновяващо и красиво художествено оформление от Мира Мирославова и Кирил Златков, а думите оживяват в превода на Димитър Стоевски. Никога не е прекалено късно да се потопим отново в света на едни от най-любимите ни истории. 

“Червената шапчица”, “Снежанка”, “Спящата красавица”, “Рапунцел” и “Румпелщилцхен” са само малка част от вечните приказки, които винаги ще четем на себе си и на децата си. Сред една от най-големите заслуги на Вилхелм и Якоб е това, че изтупват праха от старите истории и легенди, придавайки им ново звучене, но запазвайки основните фолклорни елементи. Братята пренасят през вековете немските традиции и съхраняват културата чрез приказки. Макар и според критиците приказките първоначално да не са били подходящи за деца, победата на доброто над злото през цялото време е основна тема във всяка една от историите. Неслучайно именно героите на Братя Грим са в голяма степен основните виновници за грандиозните успехи на Disney от близкото минало.

“Болка”, Цруя Шалев 

Цруя Шалев е от любимите ни писателки, защото вероятно никога няма да забравим следите, които остави в сърцето ни с романа “Любовен живот”. Умее да докосва най-тънките струни на сърцето и да ни въвлича в сюжети, за които трудно се говори, но се изживяват с всеки ред и всяка страница. “Болка” е сред най-дългоочакваните романи на българския книжен пазар и има защо да ви я препоръчаме. Ще се настани в душата ви, тихо ще се сгуши там и ще остане в мислите ви дълго време след последната страница. 

“Изключителна книга, която завършва с лечебен катарзис.”

Амос Оз

“Величествен роман. Цруя Шалев знае как елегантно да обрисува крехкостта на семейството и любовта.”

Transfuge

“Тъмна гора”, Лиу Цъсин

Една от най-търсените книги през 2020 г. беше “Трите тела” на китайския фантаст Лиу Цъсин и съвсем разбираемо днес читателите посрещат с огромно вълнение  втората част на трилогията “Тъмна гора”. Феноменалният писател отново изгражда история с множество пресечени сюжетни линии, създавайки разностранна картина на едно общество, изправено пред безпрецедентна заплаха.

"Не културните различия правят писането на Лиу Цъсин толкова оригинално, а умението му да обедини в елегантна сплав наука, история и литература, разказвайки по нов начин вечната приказка за човешкия прогрес.“ Любов Петрова 

“Цветя на злото”, Шарл Бодлер

По случай двестагодишнината от рождението на Шарл Бодлер издателство "Колибри“ поднася на своите читатели и на почитателите му луксозно оформено издание на "Цветя на злото“ с 15 илюстрации от Улрих Мертенс.

Българските съответствия на безсмъртните творби, дело на поета Кирил Кадийски, отдавна са неотменна част от българското културно наследство. Съхранили непокътнато словото на Бодлер, текстовете са останали незасегнати от патината на времето в своето десетилетно българско битие.

Сигурни сме, че всички ценители на най-високата поезия ще бъдат горди да притежават предстоящото луксозно издание, дало изцяло нов живот на поета, променил света на литературата. 

“На смелите се прощава”, Крис Клийв

“На смелите се прощава” е книга, която трудно се описва, защото е изживяване, емоция, притихнала вълна от чувства, които стават все по-силни с всяка следваща страница.

"На смелите се прощава“ е роман взрив. Тук любовта е спасение, приятелството – въпрос на чест, а разстоянията сближават. Характерният стил на Крис Клийв е още по-зрял и запомнящ се, а разтърсващите сцени на човечност са на всяка страница.

"На смелите се прощава“ е роман за дързостта да бъдеш себе си в немислими ситуации на крайност; за крехкостта на живота и смелостта на мечтите. За Лондон – градът на началата. И най-вече за любовта.

“Хора”, Катерина Хапсали

Катерина Хапсали ни накара да се влюбим в сладостта на езика й с романа си “Гръцко кафе”, докосна душите ни с поезията в “През девет планини”, разтърси ни с помитащата история в “Сливовиц” и сега дойде при нас отново, за да ни прегърне и да ни покаже, че сме нейните “Хора”. Сборникът й с разкази вълнува, трогва, провокира, успокоява, вдъхновява. Дава ни всичко онова, което търсим в добрата литература. 

“Истината е, че аз се усещам най-добре именно в разказите. Вероятно защото дълги години съм работила като журналист и съм разказвала точно такива компактни вълнуващи истории от живота. Е, без помощта на художествената измислица. Така че провокация не съм усетила – по-скоро думите ми идваха естествено, органично. А колкото до маркетинга...Знаеш ли, аз никога не мисля за маркетинг и реклама, когато думите, героите, историите ме обсебят. В началото е автентичният взрив на творчеството, маркетингът идва после. Пък и защо жанрът да е труден? От деца ние сме свикнали да ни разказват приказки, нали? Просто приказките в "Хора“ са за възрастни.”

Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали”, Светлозар Желев

През 2020 г. Светлозар Желев ни накара да забавим темпото и да се пуснем в прегръдката на удоволствието със сборника “За бавното живеене и насладата от живота”, в който редица интересни хора ни разказаха как слагат дните на пауза и къде се скриват от цялото бързане в този свят. Малко по-късно същата година ни припомни колко е важно (и колко е възможно) да обичаме родината си такава, каквато е с “България за напреднали”, а днес ни поднася на сребърен поднос една от най-вкусните книги, които можем да си представим, а именно “Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали”, която вдъхновява, мотивира, има силата да променя. Не е готварска книга, нито историческо четиво. По-скоро е обяснение в любов и урок по обичане. Към Нейно величество храната.

“Мисия Туран”, Алек Попов 

Можем ли да си представим, че потомците на древните българи са открити на много далечно място? За кого ли биха гласували? Алек Попов ни пренася в Туран, където ни пуска по следите на великото някога българско племе. Проф. Несторов вярва, че местните жители са преки потомци на прабългарите и е готов да измери хиляди глави, за да докаже теорията си. А в България се задават избори. Нацията се топи, рейтингът на политиците пада. Какво по-хубаво от откриването на нови българи, които да пуснат "правилната“ бюлетина? Горещо препоръчваме да се потопите в този шеметен низ от абсурдни и комични ситуации! Смехът, хуморът и иронията на Алек Попов идват, за да ни помогнат да надживеем комплексите си и да погледнем бъдещето с нови очи.

бюлетин

още рестарт