Картите таро на Салвадор Дали

Пълно тесте с малки шедьоври за любителите на мистификации.

Салвадор Дали в ролята на магьосник, съпругата му Гала като императрица и един по-различен поглед върху смъртта на Юлий Цезар - това може да се случи само в творчеството на Дали и по-специално в изключителния комплект от карти таро на артиста. Луксозната велурена кутия със 78 карти и книга с указания излиза на пазара още през 1984 година в лимитирана серия, но бързо се продава. 

Легендата разказва, че докато подготвя реквизита за филма Джеймс Бонд Живей, а другите да умрат, продуцентът Алберт Броколи поставя на Салвадор Дали задачата да изготви специален комплект от карти таро. Вдъхновен от Гала, която подхранва непрестанния му интерес към мистицизма, той започва работа, а след това продължава проекта за лично удоволствие. С това творение Дали се превръща в първия художник, който създава пълно тесте карти, служещо като сюрреалистичен калейдоскоп на европейската история на изкуството.

Издателство TASCHEN събира в комплекта кратко въведение в живота и творчеството на Дали, обяснение за значението на всяка една карта и практическото й приложение, както и инструкции за употреба.

 

бюлетин

още рестарт