Вила Велис: Когато виното и изкуството вървят ръка за ръка


Разкажете ни малко за историята на винарска изба „Вила Велис“. Как започна вашето пътешествие във винопроизводството? А как продължава днес?

Винарска изба „Вила Велис“ отвори врати през 2021 г. като дом на виното и изкуството, но има по-далечна предистория, която започна през 2008 г. Един спонтанен престой в България с моя в последствие партньор в живота и бизнеса – Михаел Цее, ни отведе до района на село Карабунар край Пазарджик.

Михаел, който е израснал в Райнхесен (Германия), беше изненадан от изоставените лозя и необработваните площи в този традиционно винарски район. Случайно попаднахме на лозе с над 40-годишни лози – като малки дръвчета, оставени на милостта на времето.

От този момент нататък решихме да се посветим на облагородяването на тези лозя и на производството на вино. Придобихме нови парцели и проучихме тероара, за да изберем най-подходящите сортове и през 2014 произведохме първата си реколта, която преработихме в Германия.

От 2019 започнахме да произвеждаме и вино в България, до нашите собствени лозя. Днес сме признати в световни медии като JancisRobinson.com и 67 Pall Mall TV и сме единствения български производител в световния регистър за стари лозя (The Old Vine Registry).

Поглеждаме и напред – искаме да продължаваме да създаваме качествени вина и да подкрепяме проекти, близки до нашите ценности, като Cinelibri.


Виното е любов, киното също. Подочухме за една красива любовна история, стояща в основата на създаването на избата. Дали бихте искали да ни споделите за нея?

Историята на Вила Велис наистина е като филм – смесица от жанрове, с елементи на романтика и отдаденост. Любовта не само към виното, изкуството и природата, но най-вече към човека до мен бе водеща сила за създаването на избата. Михаел винаги е мечтаел да има своя винарна, а след множество усилия и случайности сбъднахме тази мечта, която стана и моя. Проектът започна в България, но днес има международен характер. След успеха с първите ни реколти, започнахме да отглеждаме и немски лозя, като произвеждане серия вина от ризлинг, шварцрислинг и шардоне, които се изнасят в Европа и Азия. Без любов не бихме постигнали това.

Отдалеч си личи, че мисията ви е да съчетавате виното с различни форми на изкуство. Как успявате да го постигнете?

Изключително ни радва, че по пътя си срещаме креативни хора, които оставят своя творчески почерк върху Велис Винярдс. Идеята на проекта винаги е била да представим виното чрез универсалния език на изкуството във всичките му форми – било то чрез театър, кино, поезия, опера, танц, скулптура. Във Вила Велис организираме фестивали и събития, където избата се трансформира, а бъчвеното помещение става сцена за театър или гурме вечеря. По време на арт фестивала ни например са ни гостували Белослава и Пощенска кутия за приказки. Чрез музика, светлини, изложби, или войсовър, винарната излиза от обичайното си предназначение и се превръща в мултисетивно преживяване. Подкрепяме и културни събития като Cinelibri, World of Film International Film Festival и One Dance Week.

Колко важно е за вас прякото участие в процеса и как се грижи вашият екип за лозята и самото вино?

С Михаел сме активно ангажирани във всеки етап от процеса. Заедно с агронома Николай Ковачев и технолога на Вила Велис Гергана Генова решаваме кога е идеалният момент за гроздобера, а в Германия Михаел винифицира заедно с нашия технолог Клеменс Енгел. Маркетингът и продажбите също са в нашите ръце, подкрепени от експертния ни екип.


Какво прави вашето вино уникално, какво ви отличава?

Като бутикова изба, за нас на първо място стои качеството на виното. Нашите вина имат потенциал за отлежаване и винаги се стремим към баланс и елегантност, съчетани с автентичността на тероара.

Къде могат да бъдат намерени вашите вина? Имате ли онлайн магазин, участвате ли на изложения, организирате ли дегустации?

Нашите вина могат да бъдат открити във Вила Велис в Карабунар, както и в специализирани винени магазини в страната. Провеждаме дегустации често като публикуваме детайли в социалните ни канали.

Каква винена селекция предложихте на гостите на Синелибри?

На гостите на Cinelibri предложихме четири вина от нашата селекция: шардоне, совиньон блан, розе от пино ноар и купаж от каберне совиньон и сира.


Коя за вас е най-удовлетворяващата част от процеса на винопроизводство? Кое е нещото което ви кара да продължавате да правите всичко с толкова любов и отдаденост?

Колкото и да са важни оценките на критици, както и приемането на пазара, най-голямата ни радост е, когато хората се наслаждават на нашето вино. Това е крайната цел – бутилка вино да бъде част от незабравими моменти с приятели или близки.

Вила Велис вино изба бутиково вино изкуство

бюлетин

още интеракция