Bilal: Джазът е начин да разбера всички стилове музика

Изпълнителят ще се качи на сцената на A to Jazz на 7 юли.

Чувал съм страхотни неща за българската публика и че тя е сред най-въздействащите в света, затова нямам търпение да представя всичко, което съм подготвил за вас

Любовта му към музиката започва от църквата, расте с посещения на джаз клубове в гимназията и джем сешъни в The Sidewalk Cafe в Ню Йорк. За него нео-соул джаз определението никога не е било достатъчно, защото еклектичният му стил съчетава госпъл, джаз, соул, хип-хоп, рок и блус. Bilal прави своя дебют през 2001 г. с “First Born Second”, който продава над 300 000 копия и го заявява като артист, който задължително трябва да бъде гледан. Широкото одобрение от критиката идва с албума “A Love Surreal”, който въвежда по-акустично звучене и е обявен за един от десетте най-добри албума на годината от People Magazine. Следва най-прочутият проект в кариерата му - „In Another Life", създаден изцяло от ретро соул продуцента Adrian Young. Цялата тази колекция от музика прави стила на Bilal неповторим, а концертите му всяващи истинско почитание сред публиката. 

Bilal ще се качи на сцената на A to Jazz на 7 юли. Работили сте с някои невероятни артисти – Erykah Badu, Kendrick Lamar, J Dilla, Dr. Dre – какво научихте от тези сътрудничества, заимствали ли сте от практиките на другите?

Благодарен съм за всичките си сътрудничества и не бих нарекъл това заимстване, но определено съм научавал нещо ново всеки път. Просто съм такъв тип музикант – всяко музикално преживяване ме оформя като изпълнител.


Разкажете ми за Voyage-19 – как се появи идеята да предавате на живо творческия процес? Анри Матис има един много интересен цитат по въпроса: "Не чакайте вдъхновението. То идва, докато работите". Изпитахте ли нещо подобно?

Абсолютно! Идеята всъщност дойде от мой приятел – инженер, критик и продуцент на име Тарик Хан от High Breed Music, много талантлив човек. Записвахме заедно в Бруклин по време на пандемията, когато ми сподели тази своя концепция.

Първоначално разглеждахме цялото нещо като експеримент, дори не бяхме сигурни, че ще проработи. Създателите на технологията трябваше да ни покажат как да работим с нея, защото за първи път се сблъсквахме с тази програма. Беше много забавно. Харесвам подобни изяви... Това е джаз музика.Това, което много ми харесва в музиката Ви, е, че обхваща много жанрове – срещаме r&b, джаз, хип-хоп, рок... Кои са някои от най-големите Ви влияния, как са се променили във времето?

Влиянията ми непрекъснато се променят. Най-големите ми влияния със сигурност са от джаза. По-ранните ми влияния обаче идват от госпъла, тъй като пеех в църковния хор като малък. Колкото по-възрастен ставах, толкова повече се засилваше любовта ми към джаза. В гимназията даже се присъединих към джаз група. Някои от най-близките ми приятели бяха силно запалени по този жанр. Най-голямото влияние върху мен като изпълнител вероятно е оказал Майлс Дейвис. Хърби Хенкок също много ми е въздействал. Напоследък обаче се увличам по SunRa. Обичам всякаква музика. Джазът за мен е начин да разбера всички стилове музика. Но обичам всичко.


Какво слушате в момента? Какво има в плейлистата Ви?

[смее се] Странно, но напоследък слушам много RZA. Слушам доста записи, продуцирани от RZA. Обичам стила му. Стилът му е като да хвърляш боя по стената, за да видиш какво ще остане. Превръщането на хаоса в изкуство или звук. Изучавал съм неговите неща.


Какво може да очаква публиката в България от твоето изпълнение?

С мен свирят няколко наистина експлозивни музиканти и ще отпразнуваме над 20 години от първия албум, така че ще разгледаме отново тази музика. Всъщност обаче хората могат да очакват да преминат през цялата ми кариера чрез този концерт. Ще бъде забавно... Всички ще могат да изпитат това, което съм правил досега!


бюлетин

още интеракция