Между редовете с Олга Минева

Разговор със създателката на Еmprove за #ЖенитеSurvivors, важните истории и силата да продължиш.

Според официално изнесена статистика в ефира на радио DW, в условията на пандемия, случаите на насилие срещу жени са се увеличили с 80 процента. От началото на пандемията, са зачестили случаите на брутално домашно насилие, алармират организациите, които подкрепят жените в риск. Една от тях – Emprove и нейният създател Олга Минева използват потенциала и съзидателната сила на жените-сървайвъри, за да вдъхновят всички останали, че пробуждането е възможно. На 17 май, в столичната галерия Квадрат 500, се открива изложбата „Пробуждане между редовете“, в която ще се представят илюстрации, създадени върху истории на жени-сървайвъри, сътворени от избрани български художници. Изложбата ще е съпътствана с четения на истории от любими съвременни актьори, възможности за срещи на живо и разговори със самите #ЖенитеSurvivors. Организаторите са замислили и акустична вечер под звездите, а целта им е да премахнат ограниченията и стигмите, които се свързват с тази тема.


„Изкуството ни помага много в тази пробуждаща мисия - да осъзнаем като общество, че токсичността не е нещо нормално, да не ѝ позволяваме да изпива нашите сили, да гаси светлината на нашите близки и приятели. Това ще е един безкраен празник на вътрешната човешка сила да се сбъдваме и да променяме животи и живота си!“, представя интересната поредица от събития Олга Минева, създател и двигател на Emprove.

Мисията на нашата организация е да повишава осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията и да повлиява обществените нагласи и подкрепа, насочени към жени и момичета, преживели насилие. Вярваме, че всеки от нас има ключова роля в процеса на елиминиране на насилието, затова и стремежът ни е повишаваме съзнанието за лична отговорност на всеки един човек.