1 ден до Коледа с Яна Титова и Алек Алексиев

Време е за разговора с последните ни събеседници от #HBOGOXmasCountdown.Кое е вашето събитие на 2021?


Яна: Ние се сгодихме! Само Алек не го чакаше, но всички останали - цели 10 години. Дочаках, слава богу. 


Какво е Коледа за вас? Там ли живее любовта?


Яна: Много обичам Коледа, тази година съм започнала от септември месец и не се шегувам. Поръчах си елха, почнах да суша портокали (суша портокали от три месеца) . Мисля да го оставя като традиция и да започвам от септември, защото предишните години много работя и Коледа просто идва. А съм на работа един ден преди Коледа, тя вече е дошла, аз трябва да опаковам подаръци, да пека сладки.


Сега всеки почивен превръщам в Коледа, защото тази година съм решила да подарявам подаръци, направени от мен и забърквам някакви неща. Даже съм си направила собствен брад “Хаяна”. Алек го измисли. И моята приятелка Лили ми направи лого.


В нашата къща имаме традиция Коледа да започва на 2 декември. Защото като бях бременна с Ая и я преносих две седмици, бях супер нетърпелива да родя, бях много нервна и много исках елха. Тогава бяхме в Англия и на 2 декември по магазините пуснаха елхите. И баща ми каза: "Идвай да те водя в някакъв градински център, че не се издържа вече". Отидохме, много време, купихме я, сложихме я, окрасихме я, пуснахме лампичките и на мен ми почнаха контракциите. От онзи 2 декември винаги окрасяваме на тази дата. 


Алек: Коледа за мен първо е Рождество Христово. Второ това е денят, в който сядам и успявам поне за половин час сам да си поговоря с Господ, това го правя и на рождения си ден. Да съм благодарен, да се помоля, да се извиня.


Мисля, че понеже над 10 години съм извън България, това е може би единственият ден, в който съм се връщал или съм съумявал някак да събера близките си. А Яна пък създава божествена атмосфера където и да сме. Този дух, за който се разказва. 


Имате ли някакъв момент, който бихте искали да сложите на пауза?


Яна: Имаме едно щракната снимка, ти я направи, в кухнята с двете деца. И двете болни, едното голо с температура, и двете ме бяха прегърнали. Аз не приличах на човек, цяла нощ не бях спала, но те някак така ме бяха прегърнали и шепнеха нещо от рода на “моя мамо, моя мама”. 


Алек: Трите дни на караваната през август ми се ще да бяха малко по-дълги, защото ние винаги отиваме там, оправяме нещо набързо и после си тръгваме. И следващата година трябва да работим за това нещо, да си отделим две седмици. Каравана, спокойствие и свобода. 


Яна: Тези мигове безвремие, които ни липсват.


Какво е да работите заедно? 


Алек: Яна ми отказва много често проекти. Толкова е заета с всички други неща, които режисира. Истината е, че обожавам да работя с нея. Дали като актьори, или аз като продуцент, тя режисьор, няма значение. Там е смисълът на това, което обичаш да правиш, когато го правиш с хора, които цениш. Това е най-големият рок енд рол. Не само хора, които обичаш, но хора, които са добри в това, което правят, които имат талант. Средата, която Яна създава, когато режисира, е жестока, вдъхновена, креативна, на всички им се работи. Тя създава среда и затова искам да работя само с нея. 


Яна: Хубавото в това да правиш филм или да правиш каквото и да е в точно тази заедност на екипа. Аз никога не съм смятала, че режисьорът е режисьор и край, това е неговият филм. Естествено, ти имаш някаква визия, което обединява всички тези хора, но ти трябва да ги обединиш на друго ниво. Обичам да се доверявам на хората, с които работя, да им давам свобода и заедно да създаваме. 


Имате ли любимо заглавие от HBO GO? 


Алек: Един от любимите ми сериали е в HBO GО, с Марк Ръфало, “Дотолкова съм сигурен”. На първо място е с брилянтна драматургия. Дерек Сианфранс е режисьор (който ми е любим по принцип), Марк Ръфало прави нещо извънземно като роля. Играе двама братя близнаци, от които единият е с ментални отклонения. Визуално впечатляващ и филм, в който всеки може да намери нещо. 


Яна: Аз пък съм много щастлива, че мога да гледам "Приятели". Това наистина за мен е едно от големите събития тази година. 


Яна, има ли сериал, който те е впечатлил от режисьорска гледна точка?


"Отворени рани" е един от най-любимите ми сериали на всички времена. Влюбена съм в работата на режисьора Жан-Марк Вале. Друг любим сериал е "Големите малки лъжи". Покрай тях преоткрих сериалната форма. Ако в късометражния филм трябва да разкажеш историята за пет минути, много ясно, много събрано като виц, то при сериала имаш възможност да разгърнеш действието, да имаш различни акценти. Да я разкажеш като няколко филма в едно. Аз съм изключителено впечатлена от работата на Жан-Марк Вале - работата му е много сетивна, много интуитивна. Дори в началото мислех, че режисьорът е жена. И двата сериала са с много силни женски персонажи.


Алек снимаше в "The Outpost" с Тейлър Джон Смит, който играе една от главните роли в "Отворени рани". Много исках Алек да го доведе у дома, вече бях в напреднала бременност с Хана. Тогава имах възможността да разпитам всички детайли за работата на Жан-Марк Вале. Оказва се, че в работата си той не спазва никакви норми и правила, следва интуицията си. Дори когато пътуват към дадена локация, Вале вижда нещо интересно по пътя, спира екипа, хваща камерата и започва да снима - дори няма време да обясни за кой момент ще се използва дадената сцена. Той сам монтира филмите си, ражда картини в главата си, които след това предава на зрителите. А ролята, която бих изиграла, разбира се, е тази на Ейми Адамс. Не я харесвах като актриса до "Отворени рани". Тя надскочи себе си, направи нещо изключително. Оказва се, че по време на снимките тя е била със съпруга и с детето си. Изградила е образа абсолютно сама - това за мен остава наистина мистерия.Защо трябва да гледаме легално филми? 


Алек: Който тегли, за мен трябва да си понесе глобата. Това е кражба. Това е интелектуален труд. Аз лично се надявам държавата и новото правителство да поемат отговорност и да се фокусират върху този проблем. Аз съм го правил навремето и си мислехме, че това е нормално, но сега осъзнавам, че трябва да си плащаме за такива неща. За всичко. 


Желание за 2022?


Яна: Здраве. В крайна сметка, каквото и да си пожелаем, то винаги е здраве. 


Алек: Освен здраве си пожелавам повече спокойствие в сърцето и в корема. 


Яна: И свободата да създаваш собствени проекти. 


Препоръчано от редактора:


Благодарим ви, че бяхте с нас в дните преди най-светлите празници с #HBOGOXmasCountdown. Желаем ви здраве, вдъхновение, любов и велики моменти - като онези, които слагаме на пауза вечер, с любимите хора, гледайки  големите истории, които ни карат да затаяваме дъх.


В дамите на фокус ще откриете образите и актрисите, които Яна споменава, а и не само – там има над 70 заглавия, от които да избирате и да се вдъхновите. 


Освен в "Дотолкова съм сигурен", можете да гледате Марк Ръфало и в "Блясъкът на чистия ум", в който си партнира с Джим Кери и Кейт Уинслет, а филма носи на Чарли Кауфман Оскар за сценарии, както и в драмата "Обикновено сърце", адаптация по удостоената с престижната награда "Тони" пиеса на Лари Крамър. Не пропускайте и изключителните "Сцени от един семеен живот" и "Мер от Ийсттаун" - две от силните заглавия на изминалата година.


HBO GO за момента е и единствената чуждестранна платформа с най-голям каталог от съвременни български филми в селекцията Предложения от България – какво по-хубаво от това да можете да гледате родно кино по празниците у дома.


Фотограф: Петър Вълчев

Грим и коса: Албена Петкова

бюлетин

още интеракция