Мелина Крумова от RockSchool: Емпатията се крие зад стените, с които всеки огражда сърцето си

“Виждам чрез музика” спечели наградата на Европейския парламент за Европейски Гражданин за 2020 година.

Разговаряме с Мелина Крумова, директор на RockSchool. Поводът е финалът на инициативата “Виждам чрез музика”- aдаптирана програма за музикално образование на незрящи деца и младежи.

Как се роди идеята за инициативата “Виждам чрез музика”?

Преди няколко години в Rockschool дойде баща със своята незряща дъщеря Петра. Като всяко едно момиче-тийнейджър, тя търсеше същите като своите връстници неща - начин за изразяване, подкрепяща общност, нови приятели и път, по който да се развива. След няколко години обучение видяхме нейния прогрес, когато изпя Ейми Уайнхаус на сцената на нашите ежегодни концерти. Тогава ни хрумна идеята да създадем адаптирана програма за музикално образование за незрящи деца и младежи. За тях музиката е начин да виждат света и себе си по нов начин, да развият безценни личностни качества и умения, да бъдат активна част от средата, в която живеят. 

Мислите ли, че именно изкуството има свойството да ни спасява?

Творчеството е вътрешна потребност на всеки човек. Хората на изкуството просто са се научили да изразяват вътрешния си емоционален свят чрез определен вид творчество. Независимо дали са избрали за това музикален инструмент, четка за рисуване или собственото си тяло - за тях изкуството става неразделна част от живота и им помага да опознават себе си. А опознавайки себе си, човек придобива свобода от оковите на собствената си неосъзнатост.

През каква трансформация преминават децата, участници в проекта, от неговото начало до самия край?

За нас е истинско вдъхновение да наблюдаваме израстването на всеки един участник в програмата. Докато нашите страхотни преподаватели дават всичко от себе си ученикът да развие своите умения по избрания музикален инструмент, всъщност нещо по-важно се случва. А именно - младежите порастват като хора. Започват да общуват по-свободно и да мечтаят по-смело!

Музиката ли е езикът, който всички говорим?

Музиката е инструмент за общуване отвъд думите. И много често е доста по-красноречив и въздействащ. Не всеки човек може да говори езика на музиката, но всеки човек може да го разбира.

Проектът спечели наградата на Европейския парламент за Европейски Гражданин за 2020 г. Какво означава за екипа Ви това отличие?

През последното десетилетие сме получавали много и различни награди за нашите социални проекти. За нас всяко отличие е знак, че сме на правилния път с нещата, които правим. Радваме се, че проектът “Виждам чрез музика” беше оценен на толкова високо ниво от Европейския парламент. Надяваме се това да е добър пример и стимул за други организации в България, които реализират подобни иновативни проекти.

Какви са добрите примери у нас и по света, свързани с интеграция на незрящи деца?

Трудно е да се назове универсална формула за работа с незрящи младежи. Нашият опит сочи, че индивидуалният подход работи винаги. Само организации и проекти, които са готови да адаптират дейностите си към всеки един младеж, имат шанс да създадат нещо с реален и траен ефект.

Трудно ли беше да се осъществи подобна нова за нашите ширини инициатива?

В началото беше доста трудно, защото ние разбираме от музика, но тогава по-скоро не разбирахме света на незрящите. Отне ни време и разговори с много незрящи, за да разберем какво всъщност работи добре за тях, от какво имат нужда и как можем да им го предоставим. Информацията по темата (особено на български) е оскъдна. Затова и сега се наехме да разписваме неформален наръчник за преподаване на музика на незрящи, в който нашите преподаватели споделят реалния си опит. 

Къде се крие емпатията?

Емпатията се крие зад стените, с които всеки огражда сърцето си. Тези стени ни пречат да виждаме хората и себе си обективно, пречат ни да обичаме и да бъдем обичани.

Коя е най-голямата награда за Вас, свързана с инициативата? Кое Ви кара да продължавате?

Гледайте видеоклиповете с песните, които участниците в проекта записаха, няма да има нужда да казвам нищо друго.

Имате ли любим момент от процеса на работа с децата?

Да, когато ги видя в звукозаписното студио в края на проекта. Тогава всички парченца от пъзела се нареждат пред очите ми и виждам какво сме сътворили заедно с тях. Вдъхновяващо е и когато видя някой, който започва абсолютно от нулата, да напредва и музикално, и личностно.

Какво предстои за “Виждам чрез музика”?

Вече готвим третото издание на проекта догодина и нямаме търпение да ви покажем как сме решили да го надградим. Но ще запазя изненадата! Следете сайта на инициативата за повече подробности.

бюлетин

още интеракция