В сърцето на българската модерна кухня

Разговаряме с Шеф Атанас Балкански и Димо Фешев, които стоят зад ресторант „Пънчетата“.

Шеф Атанас Балкански и Димо Фешев са съответно главният готвач и управителят на ресторант "Пънчетата“. Това, което правят, може да бъде наречено околосветско пътешествие на вкусове и аромати, закърмено с вдъхновението от българската кухня. 

Говорим за храната като безкраен извор на творчество и авторския почерк в кухнята, който е предизвикателство както за тях, така и за клиентите. 

Как се роди идеята за това място?

Димо Фешев: Всичко започва 1993 г. като семеен ресторант на Арапя. Все още го има този ресторант на морето. В един момент собствениците обаче решават да направят нещо в София, но с различна концепция. В София идеята е да бъде градско място. И ние двамата го развихме до това, което е днес.

Шеф Балкански: Когато ми звъннаха и споделиха, че искат да отварят заведение в София, аз бях в Америка. Отворихме през 2018-та.

Димо Фешев: Стараем се да правим интересни неща.

Шеф Балкански: Доразвихме идеята от морето. Собствениците искаха да пренесат клиентите от морето и в града. Там те разчитаха много на барбекю на дървени въглища, с българско прясно месо. И все още си залагат на него. Ние тук също разчитахме на него, но и на авторските идеи. Търсим автентичността. 

С какво това място е различно, каква е енергията, с която е направено?

Шеф Балкански: Искаме да е вкусно и семпло. Затова постепенно заложихме основно на авторската кухня, защото в крайна сметка има много заведения, които предлагат хубаво барбекю. Решихме да правим нещо, което никъде го няма. Насочихме се към авторски сезонни ястия, към различни техники. Искаме да предложим на хората вкусове от различни краища на света. 

Кои са нещата, които клиентите никога не могат да забравят?

Димо Фешев: Всички ястия се сменят според сезона, но имаме 3-4, които остават в менюто, защото хората просто ги обичат. Хумусът и тарама хайверът ги правим тук и клиентите са свикнали с тях. Добавяме особени подправки, което допада на посетителите. Имаме си наша линия Chef’s Time, която е с дегустационно меню, включваме и български изби, представяме вина с вкусна храна. 

Какво ви вдъхновява? 

Можем да кажем, че правим модерна българска кухня с фюжън елементи от Европа, Азия, Америка. Искаме да представяме познати в сърцевината храни, които са приготвени с различни техники или различни продукти. Така на клиентите им е любопитно. 

Кое е най-важно за вас в приготвянето на тези пътешествия на сетивата? 

Балансът. Трябва да има от всичко, хрупкаво, сладко, солено. Разчитаме да е вкусно. След това идват презентацията и външния вид. 

Място за какви хора е ресторант "Пънчетата“?

Това са хора, които обичат да опитват нови неща и да експериментират. Дори и тези с по-консервативен вкус има какво да намерят при нас. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още ИнтерАкция