Иван Бърнев – между необятния космос и всичко човешко

Гледаме продукцията „Портрети на неизвестното“, създадена от Петър Дундаков, Явор Гърдев и Венелин Шурелов.

На 10 и 12 юли Международният театрален фестивал "Варненско лято“ ни кани на премиерата на своята продукция "Портрети на неизвестното“, създадена по идея и музика на Петър Дундаков, текст и сценична реализация Явор Гърдев, а визуалната среда е от сценографа и визуалния артист Венелин Шурелов. Сюжетът на спектакъла обхваща 231 години. Неговото изходно събитие е пресконференцията през 2016 г., на която Стивън Хокинг, Марк Зукърбърг и Юрий Милнер обявяват, че ще инвестират в изработването на нова технология за скоростно придвижване на космически кораби. В спектакъла Самотникът Кастор, обитател на пуста колония на екзопланета в близкия космос, получава смущаващо съобщение от самия себе си с точни указания как да предотврати предстоящата си смърт. Изправен пред бездната на неизвестното си бъдеще, Кастор потъва в разследване на също толкова неизвестното си минало, което поставя на изпитание неговата идентичност и го подмамва в скритите подмоли на собствената му личност. Спектакълът обещава да е "музикално-драматично и визуално преживяване на категорията "човешко“ – между необятния космос и екзистенциалния микрокосмос“. Десислава Василева разговаря с Иван Бърнев, когото ще видим като Кастор. 

От няколко дни сте във Варна и усилено репетирате за премиерата на спектакъла "Портрети на неизвестното“, която ще се случи в рамките на театралния фестивал "Варненско лято. Как върви подготовката?

Първо, най-хубавото е, че най-сетне имаме възможност да си припомним отново какво е истински театрален фестивал на живо, какви са емоциите, свързани с това да участваш на фестивала "Варненско лято“, без значение дали си зрител или артист. Приятното усещане, че си в топла Варна не само като турист, но и като потенциален зрител или, както в моя случай, като изпълнител в един от спектаклите. Относно репетициите – вървят. На този етап най-вече организационно, тъй като представлението е изградено от много компоненти – музикални изпълнители, пристигащи от чужбина, екзотични инструменти, технически подробности и т.н. Надявам се съвсем скоро да преминем на следващия, по-интересен етап, свързан с художествената част, когато идва и истинското вдъхновение.

"Портрети на неизвестното“ се определя катомузикално-драматичен и визуален пърформанс с авторски екип композитора Петър Дундаков, режисьора Явор Гърдев и визуалния артист Венелин Шурелов. Бихте ли ни издали какво можем да очакваме от съчетанието между тях триматаи каква е Вашата роля в спектакъла?  

Вярвам, че събирането на толкова талантливи хора ще доведе до нещо прекрасно, красиво и вълнуващо, но честно казано и аз самият съм любопитен какво ще е то.

Персонажът Ви Кастор е единственият обитател на пуста колония на екзопланета в близкия космос. Доколкото сме запознати, този пърформанс съпоставя по някакъв начин въпросите на необятната непозната Вселена и дебрите на космоса вътре в нас. Как го постига и по какъв начин Ви вълнуват темите в него?

Да, Кастор е единственият оцелял на екзопланетата Проксима Кентавър b, който осъзнава рисковете, опасностите и най-вече отговорността, която носим към човечеството и най-вече към себе си, за да оцелеем като вид. Аз самият съм представител на този вид и съвсем нормално е да се вълнувам от тези теми.

Какво е предизвикателството да участвате в спектакъл с толкова важна роля на музиката и то в изпълнение на такива отлични музиканти като Ина Кънчева (сопрано), Василена Серафимова (маримба и перкусии) и Маргарита Илиева (пиано)?

Аз мога само да бъда щастлив, че съм замесен в тази талантлива и вълшебна микстура, написана от Петър Дундаков, и изпълнявана точно от тези изключителни музикантки. Разбира се, много се надявам и аз да внеса моя принос в това да се получи нещо наистина неповторимо.

С Явор Гърдев си партнирате от години. Тук обаче освен режисьор, той е и автор на текста. Как според Вас се е справил с тази задача?

Не мога да давам такива оценки, но мога да кажа, че в текста е вложил много от себе си и като теми, които наистина го вълнуват отвъд нашето земно съществуване , и от болежките, намирайки се "на попрището жизнено в средата“. А как точно ще се получи, ще видим на самия спектакъл.

Какво Ви предстои в новия сезон? 

Каквото и да ми се случи, ще бъда истински щастлив да го захвана, стига да има истински "театрален сезон“.

Гледайте "Портрети на неизвестното на 10 и 12 юли от 21:15 ч. в двора на Археологическия музей във Варна. Продукцията е част от програмата "Интермецо“ – съвместна инициатива на международния театрален фестивал "Варненско лято с междуродния музикален фестивал "Варненско лято

бюлетин

още интеракция