Да усетиш картините у дома

Интервю на Боряна Кирилова с Росен Узунов - основател и собственик на галерия Little Bird Place.

От началото на месец декември галерия Little Bird Place, утвърдена като модерно градско пространство с фокус върху природата и екологията, стартира една нова инициатива – [email protected] / ИЗКУСТВО У ДОМА. Идеята залага на нестандартната възможност клиент да избере дадена картина от сайта или физическото пространство на галерията, тя да му бъде доставена вкъщи и в рамките на три дни да я усети в домашна атмосфера. Така може да направи по-осмислен и удовлетворителен избор дали да я закупи или върне на галерията, ако не е "неговата”. С Росен Узунов, основател и собственик, разговоряме за инициативата и възможностите пред нея.  

Калия Калъчева Живопис, [email protected]

Как ти хрумна идеята да се разделиш с картина и да я занесеш в дома на някого, макар и за кратко? 

Многократно ни се е случвало клиентите да се чудят дали да закупят някое произведение и това, разбира се, е съвсем нормален процес. Когато обаче става въпрос за изкуство, което ще стои на стената в дома ти или ще подариш, това е още по-трудно и колебанията са още по-сериозни. Определено се очертава една нужда, много ясно дефинирана от някои ценители, да можеш "да усетиш“ картините у дома, да ги закачиш на място и "да преспиш“ с идеята…. Конкретно [email protected] ми се избистри, наблюдавайки една симпатична двойка – семейство, които харесаха две картини и буквално се скараха в галерията коя да купят, коя къде биха сложили – или пък да вземат и двете. В крайна сметка си тръгнаха скарани и без картина. Тогава си казах – защо не им предложих да вземат и двете в дома си и да решат там?! 

Смяташ ли, че публиката е готова за такъв експеримент? 

Аз не бих го нарекъл експеримент, защото съм убеден, че ще проработи и ще задоволи нуждите на много ценители на изкуството, ще ги улесни. Като цяло българската публика има потребността за визуалното изкуство да се говори повече и то да не се разглежда като нещо супер елитарно и недостъпно, предназначено само за определени кръгове. Мисля, че ценителите ще са щастливи от възможността да "поживеят“ няколко дни с картината, преди евентуално тя да стане тяхна. 

Крие ли инициативата някакви рискове? 

Това обикновено е първият въпрос, който ми задават… и да – крие. Разбира се, че картината може да бъде повредена или при някои клиенти да има проблеми с връщането й. Но аз поемам този риск и съм оптимист. Струва ми се, че хората, които ценят изкуството, ценят добрия жест и е по-малко вероятно да злоупотребят. Картините ще се предават на клиента със специален протокол и с уговорката, че при повреда той поема реставрацията. Парични гаранции предварително няма да има – искаме цялата процедура да е проста и удобна за клиентите.

A Trip To Greece, Жана Миткова (р. 1991), Лимитирана серия, Цветен принт върху хартия - Hahnemuhle fine art paper, [email protected]

Виждаш ли бъдеще за идеята и отвъд изолацията и след COVID епидемията? 

Всъщност инициативата не е продиктувана от изолацията – това е просто едно съвпадение. Истинската причина да започнем да носим картини в домовете на хората е желанието ни да помогнем те да направят правилния избор. И да останат удовлетворени от него – да избегнем случаите, в които някой си купува картина и след това установява, че тя не е неговата или не може да й намери място в дома си.

Гергана Балабанова (р. 1994) Маслени бои върху платно, Единично копие, [email protected] Изложба "MADE IN ЛЕЩЕН Vol.1"

 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още ИнтерАкция