Бенжамен Лакомб, който нарисува Страната на чудесата

Наслаждаваме се на луксозно илюстровано издание.

“Алиса в Страната на чудесата” на Луис Карол не е съвсем книга, нито точно история. Отделен свят е. Отварянето на кориците е своеобразно пропадане в заешката дупка и с всяка следваща страница реалността избледнява постепенно, докато съвсем не изчезне някъде там между шахматните фигури, под причудливите чаши за чай или в шапката на Шапкаря. Предстои да излезе на български език луксозно илюстровано издание, което също никак не е само издание, а прекрасен подарък за всеки, който се грижи за най-ценното си - детето в себе си. А младият и талантлив Бенжамен Лакомб познава добре нуждите на децата в душите ни и знае как да рисува така, че те да притаят дъх от красотата, която се разкрива пред погледа им.

По какво можете да познаете творбите на Лакомб, ако все още не знаете за какво говорим? Ще видите мистични лица с големи очи, които ще ви се сторят колкото познати, толкова и далечни. Нарисуваното изобилства от фантастични създания, цветни акценти, понякога мрачни и почти готически елементи, след което неочаквани рисунки на сладки и вълшебни детайли. Така изглежда магичният визуален свят на френския илюстратор Бенжамен Лакомб, един от безспорните лидери в съвременните френски илюстрации. 

Решихме да последваме белия заек, за да стигнем до Бенжамен и да научим малко повече за вдъхновенията му.

Кога и защо решихте да бъдете професионален художник?

Винаги съм рисувал. Това е най-eстественото действие на земята, все пак съществува още от праисторията. На много ранна възраст започнах да се занимавам с това професионално. Бях на 16 г., когато стартирах в сферата на рекламата и анимацията.

Бяхте ли креативно дете?

Винаги съм бил с креативно съзнание. Създавах истории, рисунки, прекроявах дрехите на куклите, които имаха сестрите ми и така нататък…

Как бихте описали своя личнен стил и естетиката на творбите си?

Не ги описвам. Хората в моята страна (Франция) обожават да слагат някого в кутия. Намирам това за много ограничаващо. Бих искал да се променям и развивам. Единствената ми цел е да пораждам дълбоки емоции у зрителите и читателите, които виждат илюстрациите ми. Това е, към което се стремя.

Къде откривате вдъхновение?

В природата, хората около мен и в живота. 

Персонажите, които рисувате, са много интригуващи. Бихте ли ни разказали малко повече за тях?

Винаги мисля за реални хора, когато рисувам персонажите си. Това ми помага да зная как би се движил или говорил самият герой. Но никога не използвам снимки за референции, необходима ми е само идеята за есенцията на човека.

Как Вашата работа отразява самия Вас?

Артистът, който е верен на работата си, винаги говори за начина, по който той самият вижда и разбира света. В този ред на мисли работата на един артист винаги е отражение на него самия.

Написали сте и сте илюстрирали няколко книги. Кое от двете Ви допада повече или смятате, че вървят ръка за ръка?

Харесвам много и двете. Книга с красиви илюстрации е книга, в която и рисунките, и текстът ни разказват историята. Така и написаното, и изобразеното са силно въздействащи и еднакво значими.

Какво бихте казали на начинаещите артисти?

Винаги е трудно да се дават такива съвети. Няма формула за това как да станеш добър илюстратор. Всяко нещо трябва да следва собствения си път.

Интервюто с Бенжамен Лакомб е проведено за The Paperblanks Blog

бюлетин

още интеракция