На живо от петото измерение с Димитър Коцев - Шошо

Тази година кино-литературният фестивал CineLibri ни изпраща в #петотоизмерение. Но как всъщност изглежда то и вкусни ли са закуските на Плутон?

Тази година кино-литературният фестивал CineLibri ни изпраща в #петотоизмерение. Но как всъщност изглежда то и вкусни ли са закуските на Плутон? Дали Да Винчи би харесал модерното изкуство, може ли Казанова да обича наистина и защо творим? На тези и още куп изключително важни въпроси ни отговориха някои от нашите любими лица. Поговорихме с тези, които не се страхуват да говорят за двойния си живот и да кажат "Аз обвинявам".

 

Кой посети душата ти снощи?

Нощем душата ми е най-будна и е отворена за всякакви посетители. Никога не е само един. Но онова, което обединява всички нощни срещи в душата ми, е кукането на една меланхолична птица в гората срещу прозореца ми. Тя отмерва някакво си нейно неритмично време, в което понякога минутата е десет секунди, а друг път – цяла година. Тонът на тази птица звучи сериозно, толкова твърде сериозно, че не може да не се разсмееш, представяйки си нейния овесен нос и позата ѝ на интелектуална усамотеност.

Ако трябва да напишеш статия със заглавие "Аз обвинявам“, към кого ще е насочена тя?

Подобен въпрос ме изкушава да твърдя, че човек може да обвинява само и единствено себе си. Но после се сещам за това, че историята на човеците е пълна с невинни жертви, случайно застанали на пътя на някаква гигантска социална стихия като комунизма – най-скорошната проява на безумство в дългия списък на човешките зверства. Такива обществени катаклизми, в които смъртта сякаш върти косата си безогледно, е имало винаги, но добрата новина е, че намаляват. Дано наистина да има някога ден, в който човек да може с чиста душа да каже, че може да обвинява само себе си.

В какво измерваш света си?

Не само аз, но и всички, често без да знаят дори, измерват световете си с количествата обич, които обменят. Независимо дали става въпрос за размяна на услуги, пари, впечатления или физически контакти, ние все търсим да дадем и получим от тази най-ценна валута. Любовта е стока толкова скъпа и взривоопасна, че дори не се търгува на борсата.

Какъв е твоят невидим живот?

Целият ми живот е невидим. Не само за другите, но и за самия мен. Всеки път, когато се опитам да го разгледам внимателно и да очертая контурите му, той се размива и изчезва. Филмите и книгите са усилия да опишем живота, да го превърнем в нещо видимо. Парадоксалното е, че всяко произведение на изкуството е по-реално от живота. И само в измислените му контури успяваме да зърнем невидимия живот.

Ако трябваше да има една реплика в ням филм на Чарли Чаплин, коя щеше да е там?

Една реплика в ням филм на Чаплин със сигурност щеше да го развали. Немите филми не са просто някакво техническо несъвършенство, те са отделен вид изкуство, в което Чаплин е геният. Добре направеният ням филм е като виртуозен танц – никой не чувства необходимост Рудолф Нуреев да проговори, за да опише движенията си.

Ако Да Винчи беше жив, какво щеше да мисли за модерното изкуство?

Той щеше да е твърде зает с конструирането на космически кораб, който да пренася човеци през вселената със скоростта на светлината, за да има време да разсъждава над модерното изкуство. 

бюлетин

още интеракция