Препоръки за пролетния панаир на книгата

До 4 юни десетки издатели са приютили книгите си под белите шатри в градинката на НДК.

От 29 май до 4 юни пространството пред НДК отново ще събере на едно място най-интересното от книжния свят. Десетки издателства ще предложат на читателите най-новите си заглавия. Ще можем да видим над 17 000 книги сред белите шатри, а за да улесним избора ви, от АртАкция отново споделяме своите фаворити. 

„Безкраят в стрък тръстика“ на Ирене Вайехо

Рядко се среща произведение едновременно всеобхватно и увлекателно, научно подплатено и достъпно. Ирене Вайехо ни потапя в тайнствеността на литературата и тръгва по следите ѝ – от древността до наши дни. „Безкраят в стрък тръстика“ е сред най-награждаваните испански издания през последните години. Книгата е всепризнат в цял свят бестселър, като авторските права са продадени в над 30 страни. Написана в оригинален и увлекателен стил, определяна като „литературен наркотик“ и „истинска експлозия на талант“, това е една от най-успешните „книги за книгата“, изследване на произхода на книгата като артефакт и на писането и четенето като инструмент на свободата на човешкия дух.

„1Q84“ на Харуки Мураками


Смятан от мнозина, при това напълно оправдано, за най-плътния и най-добър роман на Харуки Мураками, „1Q84" обединява основните мотиви в творчеството му (паралелни реалности, изчезващи хора, музика, опит за постигане на невъзможното, магически реализъм в градски условия, невъзможна любов) и ги издига до нови висоти. Това не е любовен роман, макар да е роман за любовта. Не е и научнофантастична история, макар да има две реалности в нея. Не е и шпионски трилър, въпреки наличието на доста от неговите характеристики. „1Q84“ е Мураками в пълния му блясък.

„Уроци“ на Иън Макюън