Нощ на литературата 2022 - какво да посетим?

Маршрутът на АртАкция за „Нощ на литературата“.

За 11-а поредна година България посреща европейската инициатива „Нощ на литературата“. Целта на събитието, инициирано от Чешките центрове по света, е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места – „читателски гнезда“.

На всеки 30 минути в едно и също читателско гнездо се чете един и същи откъс. Откъсите от книгите се подбират от посолствата и културните институти на европейските държави, а публиката може да състави своя маршрут според личните си предпочитания към европейските езици, вдъхновяващите четци или нестандартните локации, в които се разгръща събитието. Сред авторите, избрани за представяне пред българската публика, са Олга Токарчук, Георги Бърдаров, Юнас Юнасон, Матей Хоржава, Анна Багряна и др. Ето маршрутът, по който ще поемем ние: 

Обиколката ни започва от ул. „Петър Парчевич“ и KaRe-Arte с представянето на книгата на Хилари Мантел „Вълци, отличената с награда „Букър“ 2009 година (и бестселър на „Ню Йорк Таймс“) - исторически роман, който представя напълно различен разказ за царуването на Хенри VIII. Завиваме по ул. „Цар Асен“ и стигаме до Casa Libri, където ще бъде представена книгатаИгра за всяка възраст“ на Клаудиу М. Флориан - разказ за играта на историята с човешките съдби през погледа на дете и през участта на едно семейство. Посетителите в 19:00 ч. ще имат възможност да се срещнат с автора на романа. Нагоре по бул. „Генерал Скобелев“ стигаме до Dabov Speciality Coffee, където Линда Русева ще чете Аеростати“ на Амели Нотомб. Разказ за студентка по филология, която дава частни уроци по литература на шестнайсетгодишния Пий. Книгата е ода за добрата литература, от Омир до Кафта, разказ за приятелството, самотата, любовта... и едно двойно убийство. От Dabov Speciality Coffee продължаваме по бул. „Христо Ботев“ и свиваме по ул. Уилям Гладстон, за да спрем при Център за изкуства „Арт Лаборатория“. Там слушаме очарователната и остроумна книга Човек в стъкленица“ на Александър Прокопиев, преди да се отправим към ул. „Княз Борис I“ и Corner Coworking & Events, където ще бъде представена книгата Произход“ на Саша Станишич - написана с ирония и обич за страната, в която Станишич е роден, близките си и раздялата с баба си, която, докато Саша колекционира спомени, постепенно губи своите. След разтърсващата история по истински случай ще искаме да чуем нещо забавно или да избягаме в някой чуден фантастичен свят, затова се връщаме на ул. Цар Асен. Спираме първо в „Cake Lab“, за да се развеселим с малко Юнас Юнасон и „Сладко отмъщение АД - странен, абсурден, сюрреалистичен и изключително забавен роман, изпълнен с поетична справедливост и професионални отмъщения. Съвсем наблизо пък в „Gifter Sofia“ Анета Иванова ще чете Гардеробът“ на Олга Токарчук - три разказа, в които реалността се пропуква, а човекът, под угрозата да се разпадне, се опитва да сложи съществуването си на пауза, да намери брод през лабиринтите на лишения от смисъл и фантази брутален живот. Приключваме вечерта с поетическата обиколка на Албена Тодорова, която започва на площад „Славейков“ в 21:30.


Пълна информация за избраните книги, къде, кой и какво чете ще откриете в сайта на инициативата. Гостите и участниците в събитието в София ще могат лично да се срещнат с част от авторите и преводачите на книгите в някои от читателските гнезда.

Сред четците в София са актьорите Владимир Михайлов, Параскева Джукелова, Линда Русева, Данаил Обретенов, Елена Телбис, Петър Русев, Асен Кукушев и др., звездите на дублажа Момчил Степанов и Гергана Пейкова, музикалните звезди Венцислав Благоев, Гьорги Георгиев-Антика и Игор Дамянов, обичаният водещ Камен Алипиев-Кедъра и др. В читателските гнезда по график е осигурен и превод на жестов език от Силвана Павлова и Росица Караджова.

бюлетин

още смарт