Светослав Минков, Георги Рупчев и поезия през нощта на „Литературни маршрути“ тази есен.

Четвъртият сезон на „Литературни маршрути“ завършва с нощна литературна обиколка, паметна плоча и поетично четене в памет на поета Георги Рупчев, маршрут за Светослав Минков и тур в Националната галерия – „Квадрат 500“.

Краят на четвъртия сезон на „Литературни маршрути“ на Фондация „Прочети София“ ще бъде през есента. Той завършва с нощна литературна обиколка, паметна плоча и поетично четене в памет на поета Георги Рупчев, маршрут за Светослав Минков и тур в Националната галерия – „Квадрат 500“. 

На 07 септември от 21:30 ч. в рамките на „Нощ на литературата поетесата Албена Тодорова ще направи първия вечерен маршрут, който нарече „Гърбовете на града. Нощна поетична обиколка“. Литературният маршрут ще започне от площад „Славейков“, ще мине покрай гърба на Централна поща, на бившата Телефонна палата и ще ни отведе през ул. „Три уши“ към Халите.

В него ще си помислим за това „Какво се случва с града по тъмно? А какво се случва с нас — започваме ли да избираме други улици, спираме ли да припознаваме познатото като познато, когато го скрие мракът? Как преживяваме опакото на града — неговите служебни входове, задни улички, изоставени пространства?“

Фондация „Прочети София“ ви кани на неуютната поетическа обиколка по задните входове на града. Ще се вглеждаме в пространствата, които на дневна светлина подминаваме и ще четем текстове от Мария Вирхов, Георги Рупчев, Константин Павлов, Биньо Иванов, Малина Томова, Атанас Далчев и др.

През 2020 г. Фондация „Прочети София“ постави началото на инициативата по възстановяване на паметни плочи на български поети и писатели. Първа беше тази, която отбелязва мястото, на което е живял поетът и драматург Николай Лилиев. Година по-късно Фондацията създаде нова плоча на писателя Константин Константинов и организира поставянето ѝ.

През 2022 г. „Прочети София“ продължава инициативата за съхранение на литературната градска памет. На 2 септември се навършват 65 г. от рождението на един от най-значимите съвременни български поети – Георги Рупчев. Той си отива твърде млад през 2001 г.

 

Георги Рупчев


На 10 септември от 11:00 ч. ще бъде представена паметната плоча пред дома на поета и преводач на ул. „Христо Максимов“ 20 . Тя е изработена от скулптора Камен Старчев. В 12:00 ч. ще се проведе поетично четене в парк „Гео Милев“ (в близост до ул. „Бетховен“ и парк-кафе „Гео Милев“).

Водещ на събитието ще бъде поетът Иван Ланджев. В него ще участват Валентина Рупчева – съпругата на Георги Рупчев, както и поетите Боряна Кацарска, Владимир Левчев, Силвия Чолева и Стефан Иванов, които ще прочетат негови стихотворения и ще разкажат техни спомени за поета. Гост-музикант ще бъде Петко Славов.

 

Георги Рупчев


Разходката по следите на Светослав Минков ще започне от дома на писателя на ул. „Вишнева“ 16Б на 27 септември от 18:30 ч.

Там участниците ще имат избор дали да си вземат по едни фантастични очила, диаболистични часовници или американски роботи. И оттук маршрута става троен, алеите се разклоняват – едновременни из улиците на София; из фантастичната библиотека „Аргус“; из прозата на писателя. Питаме се: с кого Светослав Минков си пише писма; какви книги има в библиотеката му; как технизацията на света променя техниките на разказване. Но и за нещо по-общо се чудим – как в един реалистичен, твърде реалистичен, български канон се справя първият разказвач на научнофантастични истории – казва Камелия Спасова, която създава този маршрут и която е литературен теоретик и автор на две стихосбирки.

 

Портрет на Светослав Минков от Кирил Цонев


И още: „Накрая, сваляме очилата, часовниците и двойниците, за да стигнем до две много прозаични точки: 1. участието на Иван Минков (брат на Светослав Минков) в подготовката на атентата в църквата „Света Неделя“; 2. съдебният процес по дело № 585 от 6 до 23 юли 1942 г. срещу Никола Вапцаров. Минков свидетелства в защита на Вапцаров, но въпреки усилията му следва разстрел. И накрая, както казва сам Минков: „Може ти, драги читателю, да не си съгласен с нас, може да ти стане и криво…“, но архивът на писателя е купен преди шест години на търг за 2.66 стотинки.“

Есенните „Литературни маршрути“ ще приключат през октомври с една по-различна разходка в партньорство с медиаторската програма „Гледане с разбиране“, инициатива на Фондация „Изкуство - дела и документи“ и „Гьоте институт“. Фокусът на този тур ще е да разшири контекста, да представи взаимодействията на художничките с писателки и интелектуални кръгове в периода, да потърси общи теми и взаимни влияния, да предложи метафорични връзки с поезията и да опита да види литературата като ключ към разбирането на изобразителното изкуство.

Събитията са със свободен достъп и без предварително записване. По-долу може да намерите обобщена информация за всеки от маршрутите:


07 септември | 21:30 ч. | „Нощ на литературата“

Гърбовете на града. Нощна поетична обиколка 

Автор и водещ: Албена Тодорова 

Начална точка: площад „Славейков“

10 септември | 11:00 ч. и 12:00 ч.

Памет за Рупчев: представяне на паметна плоча и поетично четене 

Представяне на паметна плоча: ул. „Христо Максимов“ 20 | 11:00 ч.

Поетично четене: парк „Гео Милев“ (в близост до ул. „Бетховен“ и парк-кафе „Гео Милев“) | 12:00 ч.

водещ: Иван Ланджев | участват: Валентина Рупчева, Боряна Кацарска, Владимир Левчев, Силвия Чолева, Стефан Иванов | музика: Петко Славов

27 септември | 18:30 ч.

Светослав Минков – диаболистично, фантастично или реалистично

Автор и водещ: Камелия Спасова

Начална точка: улица Вишнева 16Б, вътрешния двор на къщата на Светослав Минков

 

Яна Лозева, "Зелена литературна разходка - юли 2022"

„Литературни маршрути“ е проект на Фондация „Прочети София“. Събитията от програмата на „Литературни маршрути“ се реализират с подкрепата на Столична община.

бюлетин

още реакция