Библиотеката на отхвърлените

Или къде отиват книгите, които не виждат бял свят.

“Бротиган Лайбръри” е библиотека, вдъхновена от роман. Вълшебно пространство, което събира отхвърлените ръкописи - онези, в които издателствата не са видели потенциал. Колкото и да е невероятно, всъщност предстои да прочетете историята на напълно реално място. Което освен че наистина е част от действителността, но и все още вдъхновява писателите и влиза в страниците на романите. 

 Днес издателства, книжарници и библиотеки всячески се стремят да имат лъскави каталози с едни от най-продаваните книги за всички времена. Модерни бестселъри, романи, които оглавяват класациите, разкази на вечни класици, поезия от най-висок клас. Ние, разбира се, сме фенове на нестандартното и днес ще ви разкажем за библиотеката на отхвърлените. Да, точно така…

В далечната 1971 г. американският писател Ричард Бродиган създава романа си “Абортът”. Вълнуваща любовна история между библиотекар и изключително красиво младо момиче. Така изящно и толкова хубаво, че почти нереално. В следствие на болезнената красота, множество мъже умират, под влияние на съвършенството. Но все пак нека не отваряме огромни скоби за красиви жени. Обектът на темата ни е библиотекарят в романа, който е скромен служител в библиотека, приемаща всички отказани от издателите книги. Сред тях има есе, носещо заглавието: "Отглеждане на цветя на светлината на свещи в хотелска стая“, както и кулинарна книга, събираща всички рецепти на ястия, съдържащи се в романите на Достоевски! Фантастично, нали? За жалост писателят, който говори тъй любовно за книгите, някъде между лавиците не успява да открие онази житейска любов и през 1984 година Бродиган слага край на живота си. Но все пак да не отваряме и тази скоба…

Така романът, който някога си фантазира за “библиотека на отхвърлените”, оставя след себе си една гениална идея. Но нали някой трябва да я осъществи? Запаленият читател Том Локууд е толкова вдъхновен от неординерната хрумка, че решава да я превърне в действителност. И така в САЩ се появява “Бротиган Лайбръри” - домът на всички онези книги, които издателите не приемат. Дали самият Бротиган щеше да се развълнува от всичко това? Дали щеше да потръпне от щастие, че плодът на неговата фантазия завинаги остава в историята като неуспорима реалност?

Можем ли да си представим чистата любов, с която е създадено това място? Библиотека, по чиито лавици морно лежат стотици неизвергнати книги. И как страшно звучи това книгата да е непожелана и отхвърлена. Можем ли да си представим? Множество скрити философии и мъдри притчи, в които никога никой не е инвестирал и долар. И днес в “библиотеката на отхвърлените” всеки може да отиде, да погали ръкописите, да ги прочете и да прегърне с ума си анатемосаната история. 

Вдъхновение, родено в роман.

Вдъхновение, превърнало се в реалност.

Вдъхновение, днес отново разлято по страниците на книга. 

 Сладкодумният разказвач Давид Фоенкинос открива музата си в тази история и така се ражда романа му “Загадката Анри Пик”. Книга за книгите. Красива и уютна литература, която се разлива по ъглите на душата като греяно червено вино. 

Фоенкинос помним от “Деликатност”, в чиято екранизация участва неотразимото малко френско бижу Одре Тоту, както и очарователните романи “Спомените” и “Нашите раздели”. Но безспорният ни фаворит е “Шарлот”. Ударна, кратка, поетична и безгранично вълнуваща. За онази малко известна художничка Шарлот, която в лудите времена на Втората световна война твори въпреки всичко и открива спасението си в боите. Жена, която не се страхува да обича, да рисува и да се противопоставя на войната с изкуство. Но това също беше скоба. Може би пък фаворитът ни вече ще бъде “Загадката Анри Пик”? Започваме да четем и ще видим.

книги литература култура новини откъс художествена литература

бюлетин

още смарт