Феминизъм, твоето име е Хуана

Повече за една от най-впечатляващите женски фигури в историята.

Родена в далечната 1651 г. Хуана Инес де ла Крус е прочута мексиканска монахиня - писателка, поетеса и философ, за която е важно да говорим. Разказваме ви повече за делата, вдъхновенията и живота на забележителната сестра Хуана, позната в Испания като “десетата муза”, която светът ще запомни с пламенните поеми, с мощта на феминизма преди светът изобщо да говори за феминизъм, с превръщането на килията в културно средище и с безкрайната сила в гърдите. 

Между страниците на “На жените с обич” от Исабел Алиенде откриваме късчета от “Мъже глупци” в превод от Силвия Вагенщайн и така литературата на чилийската писателка се превръща в повод да се потопим в света на една от най-впечатляващите женски фигури в историята.

О, как жестоки сте с жените,

мъже, къде ви е умът,

нима жените все грешат,

та тях за всичко да вините?

Хуана Инес де ла Крус де Асбахе/Асуахе и Рамирес де Сантияна е дете чудо, което започва да пише едва на 3 години. Малко по-късно, когато вече е навършила 8, пише религиозно съчинение, на 12 вече е изучила латински, а на 13 е приета в двора на Вицекраля. Расте красива, умна и начетена и не спира да привлича вниманието на най-високите класи, но умът й занимава само една сфера. Писането, идеите, смисълът. Ужасена от това, че я грози злата участ на женитбата, на 19 г. постъпва в манастир, където да може да твори на спокойствие и да превърне тясната килия в културно средище. Там открива необходимите баланс, сила и вдъхновение да чуе потока на мисълта си и да се потопи изцяло под тежестта на водите му.

Но всичко има си цена,

мъжете с право са презрени,

за чувствата им накърнени,

в жените не търси вина.

Макар и през онези години да не се говори за феминизъм, сестра Хуана е отявлен поддръжник на женските права и в своите пламенни поеми застава зад правото на жените да бъдат уважавани като човешки същества и иронично се присмива на онези лицемерни мъже, които пред лицето на света обвиняват проститутките, но същевременно самите те плащат за услугите на подобни момичета. 

Кой укора по заслужава

заради грешната им страст –

покорната на чужда власт,

или пък който покорява?

Хуана живее във време, което оказва натиск върху модерните мислители. Те са в най-мрачния ъгъл на лицемерния свят с молбата да се покаят или в противен случай да сведат глава, приемайки заточението, затвора и смъртта. 

Хуана е героиня, от която днес можем да се учим на доблест, чест и достойнство. Макар инквизицията да изгаря всичките й книги, а самата тя в края на живота си да продава 4 000 тома литература и музикалните и научните си инструменти, част от творчеството й е спасено от жената на вицекраля и се чете почти религиозно и до днес.

Кой по-виновен е от тях,

когато двама съгрешат,

тя ли, продала свойта плът,

той ли, платил за своя грях?

бюлетин

още смарт