Master of Art: добре дошли в света на най-великите!

Между 4 и 25 април четвъртото издание на Master of Art ще ни потопи в света на едни от най-значимите личности за всички времена. Тази година можем да свалим шапка и да се поклоним дълбоко за селекцията от филми. Цели 12 категории, които смело ще ни разходят в миналото на архитекти, дизайнери, художници и театрали от различни епохи. На голям екран ще видим историите на някои от най-значителните архитектурни постижения, различни инсталации, изложби, творчески фотографски търсения и много изкуство. Категориите са "Архитектура и дизайн“, "Изкуство и деца“, "Съвременно и протестно изкуство“, "Арт инсталации“, "Кулинарно изкуство“, "Изобразително изкуство и фотография“, "Литература“, "Музика и танц“, "Театър и кино“, "Видео арт и арт реклама“, "Арт във видео игрите и VR“, "Панорама Америка за България“, "Хоризонти“. 

Април месец ще ни накара да сънуваме Мураками и да творим със страстта на Фрида. Ще погледнем света през очите на Орсън Уелс и ще изливаме съвършенство с пръстите на Огюст Роден. 

Ще излезем от ерата на селфитата и ще заснемем света през обектива на първия фотограф. 

Ще търсим навсякъде Ингмар Бергман.

Смело ще пеем фалшиво като Флорънс и още по-смело ще скачаме в дъжда.

Ето и кои са филмите, които смятаме, че не бива да пропускате. 

ДА СЪНУВАШ МУРАКАМИ

Не само, че ще имаме шанс да сънуваме Мураками на голям екран, но ще можем и да срещнем на живо режисьора Нитеш Анджаан още на 5 април. Когато Мет Холм започва да превежда дебютния роман на Мураками, тя среща в метрото гигантска двуметрова жаба. Заедно в търсене на съвършените слова, те размиват границата между реалност и фантазия. Точно така, както живеят и тъжните мечтатели в романите на меланхоличния японски гений Харуки Мураками. И ако досега сме имали възможност да потънем в света на неговите мисли и да гледаме на кино филмови адаптации по произведенията му, то Нитеш Анджаан ни предоставя изцяло ново преживяване, което е сън в реалността и частица реалност в съня. Но на фона на тъжния космос тези етикети нямат абсолютно никакво значение.

Dreaming Murakami - Official Trailer from Final Cut for Real on Vimeo.

ФРИДА КАЛО – ДИЕГО РИВЕРА: ПОГЛЪЩАЩА СТРАСТ

Фридуча ще обичаме винаги. През филма със Салма Хайек, през тайният й дневник и най-вече през нейните картини и дивата страст, с която живее. Цветя в косите, лютиви подправки, изпепеляващи чувства и воля на духа, която има мощта да посажда криле на душата. Френският филм на Катрин Авентюрие се фокусира върху любовта между двамата художници. Фрида Кало и Диего Ривера носят в себе си изцяло различни и противоположни характери, които някак успяват да танцуват заедно, вплетени в стъпките на вечното привличане. Режисьорката рисува портрети на двама човека, чиято връзка създава революция в изкуството на Мексико и води до ожесточена борба за живот.  

ОЧИТЕ НА ОРСЪН УЕЛС

Можем ли за 115 минути да оставим очите си на гардероб и да гледаме света през погледа на една от най-знаковите фигури в киното Орсън Уелс?  Марк Казънс създава филм, с който ни убеждава, че може. Режисьорът получава ексклузивен достъп до стотици частни рисунки и картини на Уелс, благодарение на които се потапя в дълбоките води на съзнанието. Рисува пред нас един визуален свят, през който ни запознава с непознатия художник. Идеята да съживим отново онзи, заради когото преживяхме кинематографския шедьовър “Гражданинът Кейн”, със сигурност ще достави удоволствие на всички зрители, които не се страхуват да оставят очите си на гардероб за малко...

РОДЕН - БОЖЕСТВЕН - АД

Огюст Роден създава “Портите на ада” - шедьовър, определян като едно от най-култовите произведения в историята. Митичната скулптура въплъщава всички тайни на Роден, а режисьорът на документалния филм Брюно Авейан се фокусира върху творческия процес. Известно е, че Огюст така и не успява да види произведението си осветено. Филмът вдига завесата и ни повежда по един безкраен път, който не спира да лъкатуши между ада и рая. Между мрака и светлината. Докато не се срещнат в средата, за да родят едно истински гениално творение.

НАДАР – ПЪРВИЯТ ФОТОГРАФ 

Master of Art ще ни даде възможност да забравим за миг, че всеки ден се движим в ерата на селфитата. Благодарение на документалния филм на Мишел Доминиси ще можем да се изправим рамо до рамо с Надар - фотографът, заради чиито портрети и до днес добре разпознаваме лицата на Шарл Бодлер, Виктор Юго, Жюл Верн, Сара Бернар и Рихард Вагнер. През XIX в.  той успява да привика всяка една от тези личности в студиото си, за да заснеме портрет за поколенията. Фокусът на филма е за силата на фотографията и за това как възпроизвеждането на реалността може да разтърси света изцяло. 

В ТЪРСЕНЕ НА ИНГМАР БЕРГМАН

Световноизвестната режисьорка Маргарете фон Трота поставя под лупа живота и творчеството на мрачния принц от визуалните приказки Ингмар Бергман. Филмът й е комбинация от паметни сцени и повтарящи се теми в неговия свят. Спомените си за Бергман разтварят и Лив Улман, Гунел Линдблом, Карлос Саура, Жан-Клод Кариер, Стиг Бьоркман, Оливие Асаяс, Рубен Йостлунд, Миа Ханзен-Льове. За всички ценители на изкуството никога няма да бъде уморително отново и отново да надникват в ума на гениалната персона. Защото Бергман е един от режисьорите, които посмяха да зададат най-страшните въпроси, назоваха смъртта и създадоха авторско кино, от което режисьори от цял свят се учат и до днес. 

ИСТОРИЯТА НА ФЛОРЪНС ФОСТЪР ДЖЕНКИНС 

Преди няколко години всички отново се влюбихме във всемогъщата Мерил Стрийп и ролята й на Флорънс, която пее толкова фалшиво, че дори някак неустоимо. Ралф Плегер разказва историята на певицата, която макар съмнителните си певчески данни, пълни Карнеги Хол прес 1944 година и моментално се превръща в легенда. Любопитното в този проект е, че Ралф  заснема експерти в оперното изкуство, а също така и нюйоркчани, които помнят, че са слушали Дженкинс на живо. 

Official Trailer "The Florence Foster Jenkins Story" from 3B-Produktion on Vimeo.

МОКЪР ОТ ДЪЖД НЕ СЕ БОИ

Един от задължителните филми в програмата на Master of Art е дело на Николай Василев и Драгомир Драганов и разказва историята на един от най-паметните пожари в София, а именно този на сградата на Софийския държавен цирк през 1983 г. Документалното произведение се фокусира и върху различните хипотези около пламването на сданието. За първи път пред камера застават участниците в гасенето. Свои спомени за златното българско изкуство споделят известни български циркови артисти.

бюлетин

още реакция