Започна първата европейска творческа резиденция RE-IMAGINE Green

Независими артисти, международно признати лектори и климатични експерти от 8 държави пристигнаха в София

От 8 до 12 април в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията ще обменят опит и знания в рамките на резиденцията „Климатична грамотност“, част от европейска резидентска програма RE-IMAGINE Green Rsidency с организатор за България Арте Урбана Колектив.


Участници от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в София за участието си в пилотната резиденция „Климатична грамотност“ на европейската програма RE-IMAGINE Green Residency. Организатор на събитието е Арте Урбана Колектив, познати с иновативните си международни проекти в сферата на културата, изкуството и образованието.

Участниците ще обменят полезен опит и ще преминат през специализирано обучение, начело с изявени международно признати лектори и ментори, с цел интегриране на специални зелени практики и подходи в процеса на работата си - създаване, продуциране, менажиране на артистични продукции, които да насочат общественото внимание към форсмажорната тема за климатичните промени и опазването на околната среда.

В рамките на петдневната творческа резиденция, организаторите са подготвили разнообразна програма от лекции и практически занятия, които ще запознаят участниците с актуалните зелени практики и тенденции в сферата на независимия културен сектор и ще им съдействат с менторска помощ по създаване на еко-устойчиви артистични продукции.


Освен това, артистите ще се включат и в някои допълнителни инициативи с цел опознаване на София и нейния културно-артистичен облик. Участниците ще посетят ключови стрийт арт локации на столицата, водени от гидовете на популярния Sofia Graffiti Tour, като ще посетят и актуални за културния афиш на столицата театрални и танцови представления.

В контекста на официалната обучителна програма на RE-IMAGINE Green се открояват имената на редица изявени специалисти, които ще влязат в ролята на лектори и ментори.

Добре познатият сръбски климатолог Владимир Джурджевич например, ще запознае детайлно участниците с проблемите на климатичната криза, а хърватският еко-активист Лука Томац ще очертае най-актуалните зелени практики в лекцията си „Ecoshift in Culture and Performing Arts“.

От българска страна, участниците ще се запознаят с изявения режисьор, сценарист и културен мениджър Димитър Узунов и експертът Василка Шишкова, която притежава богат опит в оценяването на въздействието на различни културни продукти. Те ще влязат в ролята на медиатори между гостите и представители на бранша на изпълнителските изкуства у нас, като им предоставят поле за нетуъркинг и обмяна на полезен опит и практики.


На 10 април още, като част от творческата резиденция в София, ще се състои и отворената среща с организаторите и участниците в проекта RE-IMAGINЕ с различни местни организации от сферата на изпълнителските изкуства и екологията.

На срещата ще се представят повече за съвременните тенденции в областта и ще се дискутират форми за застъпничество за зелените идеи в културния сектор и начини за съвместно действие.

След края на творческата резиденция в София, участниците в RE-IMAGINE Green Art Practices on the Margin ще вземат участие в още творчески резиденции в Унгария (юли 2024), Северна Македония (септември 2024) и Сърбия (януари 2025).

Повече за RE-IMAGINЕ: https://arteurbanacollectif.com/teatar/re-imagine/

RE-IMAGINЕ изкуство екология климатична грамотност

бюлетин

още реакция