Коледна украса с кауза превръща „Малките 5 кьошета“ в изненадващ воден свят

Емблематичното кръстовище ще отправи важно послание, свързано с опазването на глобалното биоразнообразие

За трета поредна година „Малките 5 кьошета“ влизат в коледната визитка на столицата с уникална украса и важно послание. Каузата тази година е опазването на биоразнообразието на водния свят, а героите на коледната украса са огромна костенурка, кит, октопод и медузи, които ще бъдат представени за първи път на софиянци на 11 декември с пожеланието „Да се лее Коледа“.


Водните герои ще надничат от петте кьошета, за да напомнят за проблемите на водното и природно биоразнообразие, които Mastercard и Банка ДСК продължават заедно да подкрепят и през 2023 г. Всички картодържатели на техните дебитни карти Wildlife Impact носят главния герой на кампанията — морската костенурка, в джоба си и така подкрепят мисията на световната организация Conservation International за опазване на застрашени видове и техните местообитания. Както картата, така и коледната украса са изработени от екосъобразни и рециклируеми материали в тон с политиките за устойчиво развитие на инициаторите.

„Преди три години започнахме инициативата за коледна украса с кауза като кулминация на зелените ни активности през годината. През първата година главните герои в нашите проекти бяха пчелите, през втората — застрашените диви животни, а сега ви представяме вълнуващите морски обитатели. Целта е да се замислим и да си представим какъв би бил светът ни без тях, защото както града, така и планетата са наш безценен дом, за който трябва постоянно да се грижим.“ споделя Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Изненадващата морска инсталация ще бъде открита официално на 11 декември с концерт на живо от балкона на СлънцеЛуна, специални светлинни ефекти, пресъздаващи морско дъно, светване на цялата коледна украса и празник за посетителите и квартала. В продължение на цял месец необичайната декорация ще радва жители и гости на града с пъстрия подводен пейзаж, който ще сменя изцяло облика си вечерта, оживявайки в разноцветни светлини. И тази година съседите и местните търговци от кръстовището на “Малките 5” ще се включат в празничната кампания, домакинствайки различни събития от програмата.

Само за двете години, в които картите Wildlife Impact съществуват в България, вече повече от 100 000 потребители са избрали да се включат в кампанията за опазването на над един милион застрашени от изчезване животински и растителни видове. До 2030 г. този проект цели да подпомогне опазването на биоразнообразието в територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.

бюлетин

още реакция